HomeHome
După 22 decembrie '89După 22 decembrie '89
Piaţa Universităţii 1990Piaţa Universităţii 1990
13-15 iunie 199013-15 iunie 1990
VinovaţiiVinovaţii
InstigatoriiInstigatorii
VictimeleVictimele
Forţele de represiuneForţele de represiune
Dosarul "Mineriada"Dosarul "Mineriada"
Mărturii, evocări, analizeMărturii, evocări, analize
Reacţii internaţionaleReacţii internaţionale
FotografiiFotografii

mineriada 13 - 15 iunie 1990


mineriada 13 - 15 iunie 1990


mineriada 13 - 15 iunie 1990


mineriada 13 - 15 iunie 1990


mineriada 13 - 15 iunie 1990


mineriada 13 - 15 iunie 1990


mineriada 13 - 15 iunie 1990


 Zona libera de neo-comunsim a Romāniei. Kilometrul 0 al democratiei 
Revolutia si Mineriada la procurorii civili
Ziua, 17/07/2007

Procurorul general al Romaniei a dispus ieri ca ambele dosare sa fie declinate catre procurori civili, Dan Voinea urmand sa treaca in rezerva pentru a putea face parte din echipa anchetatorilor


-- Ca urmare a publicarii ieri in Monitorul Oficial a deciziei Curtii Constitutionale prin care dosarele mixte in care sunt cercetati civili si militari nu vor mai fi instrumentate de procurori militari, ci de procurori civili, Kovesi a decis urgentarea solutionarii celor doua dosare. Potrivit unui comunicat remis de Ministerul Public, procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Laura Codruta Kovesi, a dispus ca generalul magistrat Dan Voinea sa decline, cat mai urgent, la parchetele civile competente, "cauzele pe care le are in lucru si in care sunt cercetati civili, respectiv dosarele cunoscute opiniei publice drept Mineriada si Revolutia".

"Printre solutiile identificate pentru rezolvarea optima a acestei situatii este si propunerea ca generalul Voinea sa treaca in rezerva pentru a fi delegat in echipa de procurori civili, alaturi de care sa continue instrumentarea acestor cauze, astfel incat aceste dosare sa fie solutionate operativ", se arata in sursa citata. De asemenea, potrivit aceluiasi document, "urmeaza ca, in cadrul structurii investita - prin declinare - cu solutionarea, sa se constituie echipe de procurori care vor avea ca sarcina prioritara finalizarea acestor dosare".

Decizia CC nu afecteaza munca depusa pana in prezent

Procurorul General al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, a declarat ieri, la postul public de radio, ca decizia Curtii Constitutionale prin care dosarele mixte in care sunt cercetati civili si militari nu vor mai fi instrumentate de procurori militari, ci de procurori civili, nu poate afecta valabilitatea actelor administrate pana in prezent in dosarele revolutiei si mineriadei. "Ceea ce s-a facut pana in acest moment in dosare ramane valabil. In cazul in care toate actele care au fost administrate s-au facut cu respectarea legii, s-au respectat procedurile, absolut toate actele raman valabile. Decizia Curtii Constitutionale nu afecteaza valabilitatea actelor administrate pana in prezent", a spus Kovesi.

"Efectele sunt doar pentru viitor si nu retroactiv"

Decizia din 20 iunie a Curtii Constitutionale este contestata de mai multe asociatii si in primul rand de Asociatia "21 Decembrie", care apreciaza ca prin aceasta masura dosarele vor fi amanate, intarziate, practic ingropate, in conditiile in care ele vizeaza nume extrem de importante din varful ierarhiei politice romanesti. Procurorul general a precizat ca trebuie ca decizia Curtii sa fie publicata in Monitorul Oficial pentru ca ea sa-si produca efectele, subliniind insa faptul ca efectele sunt doar pentru viitor si nu retroactiv. Kovesi a adaugat ca in acest interval de timp, de la pronuntarea si pana la publicarea deciziei, a dispus inventarierea tuturor dosarelor care se afla la sectia Parchetelor Militare, in care sunt implicati atat civili, cat si militari, iar dintr-o evaluare preliminara ar fi vorba de cateva zeci de dosare. "In momentul in care aceasta decizie va fi publicata, voi da dispozitie procurorului de caz sa decline dosarele in care sunt implicati civili la parchetele civile, conform competentei prevazute de Codul de Procedura Penala. Referitor la cele doua dosare, al mineriadei si al revolutiei, aceasta inventariere si aceasta declinare trebuie sa se produca cat mai rapid si va trebui sa evaluam materialul probator existent, respectiv procurorul de caz sa evalueze modul in care va face declinarea, in asa fel incat actele de urmarire penala si materialul probator administrat sa nu fie afectat", a mai spus procurorul general.

Noi asigurari privind solutionarea rapida a dosarelor

Laura Codruta Kovesi a apreciat ca temerile legate de acest transfer de la procurorii militari la procurorii civili nu sunt justificate. "Sa nu uitam, totusi, ca aceste dosare au stat la sectia Parchetelor Militare foarte multi ani si nu au fost solutionate. Deci, nu am putea spune ca, in momentul in care ele se vor declina la parchetul civil, nu vor fi solutionate sau vor fi ingropate. Mai mult decat atat, poate fi declinata doar o parte din dosar, doar partea care priveste persoanele civile implicate, insa va asigur ca va lucra un colectiv de procurori la aceste dosare, cel putin patru sau cinci, care vor fi degrevati si de alte sarcini sau de alte atributii si, prin prisma atributiilor pe care le am, cu siguranta voi face in asa fel incat sa aiba tot sprijinul logistic si material necesar pentru a solutiona aceste dosare", a mai precizat Kovesi. Procurorul general al Romaniei a mai mentionat ca este adevarat ca, in momentul in care dosarul este transferat la un alt procuror, acesta evalueaza materialul probator si, daca considera ca este insuficient, mai poate administra si alte probe. "In situatia in care prin disjungerea dosarului exista posibilitatea ca probele sa se imparta, atunci poate este mai bine ca dosarul sa fie declinat in integralitatea lui. Insa acest lucru il poate evalua doar procurorul de caz, nu pot sa dau eu o evaluare cu privire la acest lucru. Deci nu exista pericolul ca anumite probe sau anumite acte din dosar sa dispara prin aceasta disjungere. Cu siguranta, dosarul va trebui numerotat, inventariat si declinat cu totul", a declarat Kovesi.
n Andrei GHICIUSCA
 Zona libera de neo-comunsim a Romāniei. Kilometrul 0 al democratiei 
mineriada 13 - 15 iunie 1990
Actiuni, protesteActiuni, proteste


mineriada 13 - 15 iunie 1990

«Vreau sa multumesc pentru spiritul organizat in care v-ati prezentat, in care ati actionat, sa multumesc conducatorilor dumneavoastra, inginerului Cozma si celorlaltor lideri sindicali care au fost in fruntea dumneavoastra, alaturi de noi, care ne-au ajutat in aceste zile. Deci va multumesc tuturor pentru tot ce ati facut in aceste zile.[...]

Stim ca avem in dumneavoastra un sprijin de nadejde, cind va fi nevoie, vom apela! »

(Ion Iliescu, Discursul tinut la Complexul Expozitional, 15 iunie 1990, prin care a multumit minerilor pentru tot ce au facut la Bucuresti in zilele de 14-15 iunie 1990)

mineriada 13 - 15 iunie 1990


mineriada 13 - 15 iunie 1990


mineriada 13 - 15 iunie 1990


mineriada 13 - 15 iunie 1990


Mineriada 13-15 iunie 1990

Mineriada 13 - 15 iunie 1990Raport despre Dosarul_represiunii din iunie 1990 (doc)
Mineriada 13 - 15 iunie 1990Lagarul Magurele 13-19 iunie 1990
Mineriada 13 - 15 iunie 1990Video 13-15 iunie 1990
Mineriada 13 - 15 iunie 1990Mineriada - discurs Ion Iliescu
Mineriada 13 - 15 iunie 1990George Roncea (interviu BBC)
Mineriada 13 - 15 iunie 1990Rechizitoriu Chitac
Mineriada 13 - 15 iunie 1990Jurnalul garnizoanei Bucuresti
Mineriada 13 - 15 iunie 1990Cronologie informala a Dosarului Mineriadei
Mineriada 13 - 15 iunie 1990Istoria Dosarului Mineriadei
Mineriada 13 - 15 iunie 1990Filme
Mineriada 13 - 15 iunie 1990Filme www.avmr.ro