HomeHome
După 22 decembrie '89După 22 decembrie '89
Piaţa Universităţii 1990Piaţa Universităţii 1990
13-15 iunie 199013-15 iunie 1990
VinovaţiiVinovaţii
InstigatoriiInstigatorii
VictimeleVictimele
Forţele de represiuneForţele de represiune
Dosarul "Mineriada"Dosarul "Mineriada"
Mărturii, evocări, analizeMărturii, evocări, analize
Reacţii internaţionaleReacţii internaţionale
FotografiiFotografii

mineriada 13 - 15 iunie 1990


mineriada 13 - 15 iunie 1990


mineriada 13 - 15 iunie 1990


mineriada 13 - 15 iunie 1990


mineriada 13 - 15 iunie 1990


mineriada 13 - 15 iunie 1990


mineriada 13 - 15 iunie 1990


TVR a ramas, si dupa 20 de ani, tot tonomatul FSN. Spectacol jalnic si lipsa de echidistanta pe postul national de televiziune. Victimele mineriadei eliminate de inculpatii in procesul mineriadei: CTP, Petre Roman si Razvan Theodorescu
O "Editie speciala" a TVR, in care urma sa se discute despre evenimentele din 13 - 15 iunie 1990, in format "fata in fata", fostii studenti si fosta putere, a adus in platou doar autorii diversiunilor si manipularilor din acele zile, de la propagandistul FSN si apologet al violentei minerilor in ziarul Adevarul, scremutul "procuror al natiunii" Cristian Tudor Popescu, la presedintele TVR de atunci, cunoscutul idolatru al lui Iliescu-KGB Razvan Theodorescu, si   »continuare
 
14 iunie - ziua cand n-am murit…
…in memorian Dragos Drumea
…este ora 3 si jumatate dimineata. Acum un sfert de ora isi dadea duhul in bratele mele un baiat impuscat in gat.
Fix in urma cu 20 de ani. 14 iunie ’90.
Avea traheea zdrobita - un glonte il lovise in ceafa si lasase la iesire o ditai gaura prin care sangele ii tasnea ca dintr-o fantana arteziana. Stiam cum arata ranile produse de glont - iesirea la 7.62 este destul de urata. Se tragea in draci cu munitie de razboi.   »continuare
 
Ion Cristoiu, un alt editorial antologic, din 1990: "Un model european: Piaţa Universităţii".
Un model european: Piaţa Universităţii
Unda de şoc de la Bucureşti
Evenimentul major al perioadei electorale rămîne incontestabil, manifestaţia din Piaţa Universităţii. Cel mai lung miting din lume domină spaţiul mijloacelor de difuzare în masă din întreaga Europă. Sfîrşitul lui decembrie 1989 proiectase România în prim-planul atenţiei mondiale.   »continuare
 
PIATA UNIVERSITATII - tinta diversiunilor, imposturilor si a manipularilor si dupa 20 ani. Iliescu si homunculii lui din Reteaua nea-kominternului: Tismaneanu, Voinea, Maries si alti "revolutionari" ai "bolsevismului anticomunist"
O analiza de anul trecut perfect valabila si anul acesta, cand scenariul s-a repetat la indigo:

La aproape doua decenii de la represiunea sangeroasa a Pietei Universitatii din 13-15 iunie ordonate de Ion Iliescu manipularea si diversiunea pe aceasta tema inca persista, alimentata de trusturi de presa subordonate apropiatilor lui Iliescu si de grupari diversioniste coordonate din umbra de personaje mai mult decat controversate.   »continuare
 
Acuzatii grave in dosarele mineriadei din iunie 1990
Iliescu a cerut gloante de razboi si baionete

Sintezele informative ale serviciilor de informatii, jurnalele de activitate si registrele unitatilor armatei, inregistrarile convorbirilor telefonice oficiale, dar si alte documente militare mentioneaza implicarea ex-presedintelui Ion Iliescu in reprimarea demonstratiei din iunie 1990, prin ordinele date cadrelor militare cu putere de decizie.   »continuare
 
13 iunie 1990, planul de evacuare a Pietei
Iliescu si cu Roman au ordonat mineriada
... legate de evacuarea Pietei Universitatii, au existat doua declaratii date de catre fosti demnitari ai regimului Iliescu.   »continuare
 
Zeci de cozi de lopeti si topoare
Membru fondator al Asociatiei "21 Decembrie 1989", Anghel Bedros, impreuna cu alti colegi din organizatie (Stefan Boran, Danut Neagu etc.) au efectuat intr-una din zile un control de rutina la corturile din fata Teatrului National: "In Piata, se formau echipe care faceau curatenie, stateau intre anumite ore la baricade cand multimea se rarea, controlau corturile si legitimau persoanele suspecte din zona.

Intr-una din zile, am inceput sa verificam corturile...   »continuare
 
Mineriada, 13-15 iunie 1990. Piata Universitatii, "degajata" prin hotarare de guvern, cu sprijin SRI
In ziua de 13 iunie 1990, incepand cu ora 2,30, cateva mii de politisti, militari, pompieri si agenti ai Serviciului Roman de Informatii au intervenit, la solicitarea Guvernului, in primul rand a presedintelui Ion Iliescu si a partidului de guvernamant, pentru "degajarea" de manifestanti a Pietei Universitatii. Pentru a-si justifica actiunile, guvernantii au implicat in evenimente, folosind manipularea, sindicatele, asociatiile de revolutionari si minerii din Valea Jiului.   »continuare
 
Mineriada
mineriada 13-15 iunie 1990
Chiar dacă nu există în dicţionare, mineriada a devenit termenul generic care desemnează raidurile şi violenţele exercitate de către grupuri organizate de mineri împotriva concetăţenilor, în România postdecembristă.   »continuare
 
13-15 iunie 1990: Infernul se numeşte Bucureşti
ILIESCU JUDECAT PENTRU SÂNGELE VARSAT!

mineriada 13/15 iunie 1990mineriada 13-15 iunie 1990mineriada 13/15 iunie 1990

Oameni bătuţi cu sălbăticie, impuşcati, legaţi in lanţuri, omorâţi în bătaie - cu răngi, topoare, lanţuri de fier, ciomege; oameni morţi, cu feţele arse cu acid, ca să nu fie identificaţi; oameni dispăruţi, care nu au mai fost găsiţi niciodată - elevi, studenţi, tineri.

TAB-uri, mitraliere, elicoptere, scutieri, armata, focuri de armă asupra populaţiei, incendii, crime, jafuri, violuri, devastări, arestări arbitrare şi fără mandat la sfârşit de mileniu II - nu este Irakul asediat, este Bucureşti, capitala unei Românii care incetase de a mai fi un stat pe harta Europei.

Războiul civil din 13-15 iunie 1990 a avut 2 faze:

1. represiunea din 13 iunie - in care forţa combatantă era alcătuită din instituţiile statului: armata, poliţie, securitate, paraşutişti, fesenişti, etc.

2. mineriada, care a suprimat instituţiile Statului Român, atentând la siguranta naţională, şi transferând puterea unor grupuri paramilitare de civili inarmaţi (poliţişti, securişti, mineri, activişti FSN, delincvenţi de drept comun) lipsite de orice legalitate; a fost pusa in pericol insăşi existenţa Statului Român.

O astfel de situaţie, a unei comunităţi umane lăsate total in voia forţelor paramilitare, s-a mai întâmplat în timpul Războiului din Transnistria.

Peste 1300 de oameni au fost arestaţi abuziv din case, de pe stradă, fără mandat, de către persoane civile substituite forţelor legale de ordine, şi ţinute în cele mai inumane condiţii, in lagărele de la Măgurele şi Băneasa.

Crematoriul "Cenuşa" a funcţionat toată noaptea de 13 spre 14 iunie.

La Cimitirul Străuleşti II, au fost inhumaţi 128 de morţi, unii având pe cruce inscripţia "neidentificat-iunie ‘90", conform surselor din "România Liberă".

Dr. D.G., medic la Spitalul Municipal din BUCUREŞTI, adaugă sute de oameni trataţi sau operaţi de grave traumatisme la "Secţia de Neurochirurgie" a Spitalului nr. 9 din Bucureşti, din care 60 au murit in câteva luni.


1024 arestări ilegale, 746 răniţi, 3500 oameni bătuţi, 1466 cartuşe trase. Oficial, au existat 7 morţi. Neoficial, deocamdată, 188 de morţi din zilele 13-15 iunie 1990.


Adevărul nu-l ştim nici in ziua de azi!

S-a spus că cei peste 20.000 de mineri care au însângerat Bucureştiul nu erau mineri adevaraţi; nu ştim exact care era procentul de securişti, poliţişti sau mineri; un lucru insă e sigur: erau cu toţii ROMÂNI, chiar dacă nu erau oameni şi chiar dacă indeplineau ordinele venite dinspre răsărit, şi care vizau dispariţia României.

Aşa cum români au fost şi torţionarii inchisorilor comuniste, şi procurorii, şi judecatorii, şi securistii, şi miliţienii, şi nomenclaturiştii care au aruncat în puşcarii şi lagăre 2 milioane de români şi au exterminat sute de mii.

Morţii din 13-15 iunie s-au adăugat unui lung şir, din păcate neterminat atunci, de jertfe ce par fără sfârşit, pentru o libertate ce pare a fi refuzată veşnic României.

Consideram că vinovaţi de toate aceste crime, precum şi de instigare şi complicitate, sunt:

- Ion Iliescu şi Petre Roman (pe atunci preşedintele, respectiv primul ministru al României) împreună cu membrii Guvernului şi administratiei FSN implicaţi în represiuni (miniştrii de interne, armată, transporturi, prefecţi, primari, etc.)

- Preşedinţii şi persoanele din conducerea Televiziunii Române, a Radiodifuziunii Române, a ziarelor Azi, Adevărul, Dimineaţa - pentru instigarea la violenta si razboi civil, dezinformarea şi manipularea opiniei publice

- Conducerea IMGB, a ministerului Minelor, a minelor din bazinele miniere implicate în represiune, a regionalelor CFR şi a tuturor celor implicaţi în instigarea şi transportarea miilor de mineri şi muncitori la Bucureşti.

"Vreau să mulţumesc pentru spiritul organizat în care v-aţi prezentat, în care aţi acţionat, să multumesc conducătorilor dumneavoastră, inginerului Cozma şi celorlalţi lideri sindicali care au fost in fruntea dumneavoastră, alături de noi, care ne-au ajutat in aceste zile. Deci vă mulţumesc tuturor pentru tot ce aţi făcut în aceste zile."

- citat din discursul ţinut la Complexul Expozitional, la 15 iunie 1990, prin care preşedintele de atunci al României, Ion Iliescu, a mulţumit minerilor pentru tot ce au făcut la Bucureşti în zilele de 14-15 iunie 1990.

Ion Iliescu a mulţumit unor români pentru că au omorât, torturat, bătut, jefuit şi retinut ilegal alţi români, cu aportul direct al organelor de stat. Ion Iliescu si administratia FSN au însângerat România, au umilit-o, i-au întunecat viitorul, i-au ucis speranţa şi i-au întemniţat libertatea.

Vinovatii trebuie sa plateasca.

Civic Net - Piata Universitatii
Asociatia Victimelor Mineriadelor
Seniorii Ligii Studentilor
Grupul Independent pentru Democratie
Asociatia Civic Media

13-15 iunie zile negre (MOROMETZII)
Video - Secvenţe ale atrocităţilor mineriadei din 13 - 15 iunie 1990
 
mineriada 13 - 15 iunie 1990
Actiuni, protesteActiuni, proteste


mineriada 13 - 15 iunie 1990

«Vreau sa multumesc pentru spiritul organizat in care v-ati prezentat, in care ati actionat, sa multumesc conducatorilor dumneavoastra, inginerului Cozma si celorlaltor lideri sindicali care au fost in fruntea dumneavoastra, alaturi de noi, care ne-au ajutat in aceste zile. Deci va multumesc tuturor pentru tot ce ati facut in aceste zile.[...]

Stim ca avem in dumneavoastra un sprijin de nadejde, cind va fi nevoie, vom apela! »

(Ion Iliescu, Discursul tinut la Complexul Expozitional, 15 iunie 1990, prin care a multumit minerilor pentru tot ce au facut la Bucuresti in zilele de 14-15 iunie 1990)

mineriada 13 - 15 iunie 1990


mineriada 13 - 15 iunie 1990


mineriada 13 - 15 iunie 1990


mineriada 13 - 15 iunie 1990


Mineriada 13-15 iunie 1990

Mineriada 13 - 15 iunie 1990Raport despre Dosarul_represiunii din iunie 1990 (doc)
Mineriada 13 - 15 iunie 1990Lagarul Magurele 13-19 iunie 1990
Mineriada 13 - 15 iunie 1990Video 13-15 iunie 1990
Mineriada 13 - 15 iunie 1990Mineriada - discurs Ion Iliescu
Mineriada 13 - 15 iunie 1990George Roncea (interviu BBC)
Mineriada 13 - 15 iunie 1990Rechizitoriu Chitac
Mineriada 13 - 15 iunie 1990Jurnalul garnizoanei Bucuresti
Mineriada 13 - 15 iunie 1990Cronologie informala a Dosarului Mineriadei
Mineriada 13 - 15 iunie 1990Istoria Dosarului Mineriadei
Mineriada 13 - 15 iunie 1990Filme
Mineriada 13 - 15 iunie 1990Filme www.avmr.ro