HomeHome
După 22 decembrie '89După 22 decembrie '89
Piaţa Universităţii 1990Piaţa Universităţii 1990
13-15 iunie 199013-15 iunie 1990
VinovaţiiVinovaţii
InstigatoriiInstigatorii
VictimeleVictimele
Forţele de represiuneForţele de represiune
Dosarul "Mineriada"Dosarul "Mineriada"
Mărturii, evocări, analizeMărturii, evocări, analize
Reacţii internaţionaleReacţii internaţionale
FotografiiFotografii

mineriada 13 - 15 iunie 1990


mineriada 13 - 15 iunie 1990


mineriada 13 - 15 iunie 1990


mineriada 13 - 15 iunie 1990


mineriada 13 - 15 iunie 1990


mineriada 13 - 15 iunie 1990


mineriada 13 - 15 iunie 1990


 Zona libera de neo-comunsim a Romāniei. Kilometrul 0 al democratiei 

Inceputul. "Nu vrem preşedinte care să ne vândă URSS-ului"


22 aprilie 1990 - în Bucureşti, au loc două mitinguri electorale: PNŢCD (Piata Aviatorilor) şi "Gruparea Democratică de Centru"(Piaţa Unirii), precum şi un marş al asociaţiilor "Alianţa Poporului" şi "16-21 Decembrie".

In Piaţa Unirii, în jurul orei 11 începe mitingul "Grupării Democratice de Centru", care cuprindea 10 partide sub deviza "UNITI PENTRU VICTORIE; Prosperitate, Naţiune, Democraţie"; iau cuvântul mai mulţi vorbitori, care califică drept abuz interzicerea intrarii in ţară a Regelui Mihai pentru sărbătorile de Paşti. Dl Cerveni denunţă metoda tipic comunistă de propagandă electorală prin vizite de lucru în întreprinderi, pentru adeziuni, frustrând oamenii de orele de muncă neplătite sau plătite din buzunarul celorlalţi. Dl. Constantin Remus Dumitrescu, de la Frontul Democrat Roman din Timisoara, a amintit că pe 20 Decembrie, Timişoara a devenit primul oraş liber în ţară iar "de pe 20 pe 22 nu s-a tras un singur cartuş in Timişoara". Mitingul se termină pe la 12,30.
Participanţii se alatură marşului asociaţiilor "Alianţa Poporului" şi "16-21 Decembrie", care veneau de la Cimitirul Eroilor, unde depuseseră coroane de flori, şi se indreptau către Piaţa Universităţii, urmând deja tradiţionalul marş duminical către Piaţa Victoriei şi Televiziune.

O mulţime din ce in ce mai mare de oameni se revarsă pe străzile capitalei, purtând pancarte şi strigând lozinci care sintetizau toate abuzurile, nedreptăţile şi devierile regimului fesenist:

pancarte:
"REVOLUTIA A FOST FURATA DE F.S.N.", "PREAF. TEOCTIST SI TOV. ILIESCU BINECUVANTEAZA REALEGEREA NEOCOMUNISMULUI IN ROMANIA", "ILIESCU NU DEZBINA TARA", "PROCLAMATIA DE LA TIMISOARA, LEGE PENTRU TOATA TARA", "JOS ILIESCU SI GUVERNUL COMUNIST", "JOS COMUNISMUL", "JOS DECRETELE CEAUSISTE", "F.S.N = P.C.R.".

Membrii GID participă cu pancartele: "ASOCIATIA VIITORILOR DETINUTI POLITICI", "ADEVARATA EMANATIE A REVOLUTIEI: PROCLAMATIA DE LA TIMISOARA", "CINE SINT ADEVARATII AUTORI AI GENOCIDULUI? TERORISTII SAU GUVERNUL?! MINISTERUL DE INTERNE = MAN = KGB?".
De notat: nici un ziar nu a publicat ultima intrebare a pancartei; Textul initial al intrebarii fusese: "MINISTERUL DE INTERNE = M.Ap.N. = KGB?". ", dar ideea de a infierbanta spiritele deja incediare legate de participarea armatei la represiunea din decembrie, mai ales in contextul miscarii de reformare a armatei, CADA, a condus la o solutie de compromis, furnizata GID-ului de Octavian Radulescu; sa scriem "MINISTERUL DE INTERNE = MAN = KGB?" si fiecare sa "traduca" dupa dorinta.

Pe tot parcursul marsului se strigau lozinci: "11-22, cine-a tras in noi?", "16-22, voi ati tras in noi", "Activistii de partid ne-au adus la genocid", "Apel din Timisoara, trezeste, Doamne, tara", "Ceausescu scoala-te, sa vezi noul PCR", "Ceausescu, nu fi trist, Iliescu-i comunist", "Cine sta departe, nu vrea libertate", "Decret-lege: frontul se alege", "Iliescu judecat, pentru haosul creat", "Iliescu nu uita, Muresu-i opera ta", "Iliescu nu uita, te votam la Moscova", "Iliescu nu uita, tineretul nu te vrea", "Iliescu pentru noi, este Ceausescu II", "Iliescu si ai lui, tradatorii neamului", "Jos Chitac", "Jos Iliescu", "Jos Securitatea", "Nu vrem vila la sosea, noi iti vrem demisia", "Referedum", "Timisoara", "Tineti minte cinci cuvinte: e mai rau ca inainte", "Treziti-va romani, aveti din nou stapani", "Viza pentru Rege", "Zoe si cu Nicu si-au schimbat taticu'", "FSN, FSN - agentura KGB","Iliescu, orice-ai face, agentura nu ne place";

Pe traseu, la un moment dat, au fost intampinati de un grup de timisoreni, cu un tricolor si pancarte cu "Proclamatia de la Timisoara" si"Timisoara-Bucuresti". Grupul de opt timisoreni, condusi de pictorul Mihai Olteanu, parcursese distanta Timisoara-Bucuresti pe jos, purtind drapele tricolore, adunind semnaturi pentru punctul 8 din Proclamatia de la Timisoara, si sadind cite un pom in orasele si satele in care au trecut.

Cand coloana a ajuns in Piata Aviatorilor, pe la orele 14, mitingul PNT era in plina desfasurare;
Intre timp, la mitingul PNT-CD participa si membri ai altor partide si asociatii. Nica Leon cere ca alegerile sa se faca in toamna, pentru a permite informarea opiniei publice; cere ca FSN si televiziunea sa arate adevarul desprte revolutie.
Corneliu Coposu: "Dv. trebuie sa aparati democratia si demnitatea neamului romanesc"; Domnul Cerveni face si un joc de cuvinte: "Daca Frontul invinge in alegeri, Romania inregistreaza o infrigere". Domnul Lup, secretarul general al partidului: "Votindu-ne pe noi, va votati pe dv. !" spune dinsul, adaugind: "Vom inlatura urmarile comunismului fara ura si patima !"; Ion Ratiu: "Voi imi spuneti mie ca PNT inseamna pamint pe vecie taranilor !", "Noi intelegem prin muncitori pe toti cei care muncesc cu mina, spiritul sau mintea". Ion Puiu: "Tuturor le vom da ce le-a lipsit, ce le-a fost furat: Libertatea !", "Revolutia noastra a fost furata !"; Dumitru Dinca: "Am eliminat un lup ce s-a saturat si acum au venit alti lupi flamanzi la putere".

In final, coloana initiala a preluat si participantii mitingului PNT, ajungand cu totii in fata Televiziunii, pentru a cere schimbarea conducerii acesteia si abrogarea Decretului 473/1977, prin care Televiziunea este subordonata direct presedintelui. S-a redactat un comunicat comun, care va fi inmanat spre difuzare de catre o delegatie formata din membrii asociatiilor "16-21 Decembrie", "Alianta Poporului" si "Forumul Antitotalitar Roman". In loc de dialog, Razvan Theodorescu, intelectual fin, a trimis demonstrantilor scutieri cu bastoane de cauciuc. "Dezbinati poporul cu televizorul".

In final, intreaga coloana s-a indreaptat spre Piata Universitatii.

Pe Calea Dorobanti, de la etajul 7 al unui bloc s-a aruncat un ghiveci de flori care a ranit grav o femeie in virsta de 59 de ani, Sanda Lugoj; ajutata sa se ridice de cateva persoane care erau chiar in spatele ei, printre care ziaristi si membri GID, batrina se albise, avea deja privirea fixa, nu mai putea misca, nici vorbi, iar in momentul in care am urcat-o in masina, sangele a inceput sa curga din crestetul capului; transportata la Spitalul de Urgenta, doctorii au apreciat ca e in stare grava, cu o fractura craniana de 10 cm; incidentul n-a facut decat sa sporeasca tensiunea manifestantilor.

Ajunsi in Piata Universitatii, pe la orele 19, manifestantii blocheaza circulatia pe toate sensurile; se hotaraste o noapte de veghe pentru victima acestei manifestatii si pentru totii eroii revolutiei; dar si pentru adoptarea punctului 8 din Proclamatia de la Timisoara ca amendament la legea electorala, si abrogarea decretului 473 cu privire la subordonarea televiziunii direct presedintelui tarii. La inceput, se blocheaza cu pancarte intinse pe strada, apoi se ridica baricade, pentru prima data de la revolutie. In Piata raman aproximativ 100 de persoane, grupate in jurul troitei.

In jurul orei 20,30 au aparut doua autobuze cu soldati MI, care insa s-au retras.

Apoi, la scurt timp, pe la 21,15 in zona restaurantului "Pescarul" au aparut "scutierii"; Era pentru prima data cand acestia, binecunoscuti din 21-22 decembrie, apareau din nou; castile si scuturile albe se evideantiau puternic in intuneric, aliniate una langa alta, iar amintirile tragice starnesc o emotie puternica in randul demontrantilor, care incep sa huiduie alergand catre ei; au loc altercatii si la un moment dat, scutierii se vor retrage.

In jurul orei 21,30, intre Spitalul Coltea si cinema "Luceafarul" apar soldati MApN dispusi pe doua rinduri, cu arma la umar;
Demonstrantii discuta cu soldatii, afla ca acestia au munitie dar ca nu vor trage. Se scandeaza: "doriti sa fiti cu noi? duceti-va inapoi".

La inceput s-a blocat circulatia pe bulevardul Magheru; apoi, s-au intins pancarte pe jos si pe sensul spre Piata Kogalniceanu si spre Rosetti; primul troleibuz dinspre Rosetti a oprit, lumea s-a dat jos, iar soferul, care parca de-abia astepta asa ceva, s-a intins, obosit, cu capul pe volan; a aparut un politist cu grad si a inceput sa urle la el, ca si cum n-as fi fost de fata: "ce stai, da-i drumul, treci peste ei!"; ridicandu-si cu greu capul, plictisit, soferul ii spune: "eu sunt cu ei, dom'le", apoi se culca la loc.

Dupa orele 21 se vor pune panouri de tabla, gasite langa spitalul Coltea, si sfori care vor bloca circulatia. Peste noapte, incercuiti de politie, vor ramane circa 30-60 de manifestanti, printre care reprezentanti ai asociatiilor "Alianta Poporului","16-21 Decembrie","GID", "21 Decembrie","AFDP" ( Octavian Radulescu) raniti in revolutie, rude ale unor decedati, maicute care au cantat "Hristos a-nviat" si alte cantece religioase, un preot care a slujit la Troita.

La porta-voce manifestantii au cerut abrogarea decretului 473 si includerea in legea electorala a punctului 8 al Proclamatiei de la Timisoara - interzicerea candidaturii fostilor activisti comunisti si ofiteri de Securitate pentru primele trei legislaturi.

Se scandau lozinci: "FSN, FSN du-te in URSS", "Iliescu nu uita, tineretul nu te vrea", "Nu vrem presedinte care sa ne vanda URSS-ului", "Nu suntem huligani", "16-21 nu pleaca nici unul", "15-22 voi ati tras in noi", "Jos comunismul", "Democratie".
Cum numarul manifestantilor tot scadea, iar politia ramanea pe pozitii, cativa membri ai asociatiilor prezente au incercat, fara succes, mobilizarea studentilor din complexele mai importante.

Dimineata in jur de ora 7, in ploaie, ramasesera vreo 7-8 demonstranti, printre care Octavian Radulescu si doi membri GID. Dintr-o dacie alba au coborat niste ofiteri de politie care i-au alungat pe manifestanti langa zidurile Universitatii, dirijand circulatia.

Si pe cand priveau deprimati, infometati, zgribuliti de frig in ploaie cum politistii le calcau in picioare pancartele de panza, mai abitir cea cu "MINISTERUL DE INTERNE = MAN = KGB?", pe care au ingropat-o in noroi, deodata, Octavian Radulescu incepe sa urle in porta-voce: "Victorie, victorie, am invins, victorie!". Atunci, ne-am uitat unii la altii, gandind cu totii acelasi lucru; mai tarziu, ne-am dat seama ca avea dreptate. (GID)

 Zona libera de neo-comunsim a Romāniei. Kilometrul 0 al democratiei 
mineriada 13 - 15 iunie 1990
Actiuni, protesteActiuni, proteste


mineriada 13 - 15 iunie 1990

«Vreau sa multumesc pentru spiritul organizat in care v-ati prezentat, in care ati actionat, sa multumesc conducatorilor dumneavoastra, inginerului Cozma si celorlaltor lideri sindicali care au fost in fruntea dumneavoastra, alaturi de noi, care ne-au ajutat in aceste zile. Deci va multumesc tuturor pentru tot ce ati facut in aceste zile.[...]

Stim ca avem in dumneavoastra un sprijin de nadejde, cind va fi nevoie, vom apela! »

(Ion Iliescu, Discursul tinut la Complexul Expozitional, 15 iunie 1990, prin care a multumit minerilor pentru tot ce au facut la Bucuresti in zilele de 14-15 iunie 1990)

mineriada 13 - 15 iunie 1990


mineriada 13 - 15 iunie 1990


mineriada 13 - 15 iunie 1990


mineriada 13 - 15 iunie 1990


Mineriada 13-15 iunie 1990

Mineriada 13 - 15 iunie 1990Raport despre Dosarul_represiunii din iunie 1990 (doc)
Mineriada 13 - 15 iunie 1990Lagarul Magurele 13-19 iunie 1990
Mineriada 13 - 15 iunie 1990Video 13-15 iunie 1990
Mineriada 13 - 15 iunie 1990Mineriada - discurs Ion Iliescu
Mineriada 13 - 15 iunie 1990George Roncea (interviu BBC)
Mineriada 13 - 15 iunie 1990Rechizitoriu Chitac
Mineriada 13 - 15 iunie 1990Jurnalul garnizoanei Bucuresti
Mineriada 13 - 15 iunie 1990Cronologie informala a Dosarului Mineriadei
Mineriada 13 - 15 iunie 1990Istoria Dosarului Mineriadei
Mineriada 13 - 15 iunie 1990Filme
Mineriada 13 - 15 iunie 1990Filme www.avmr.ro