HomeHome
După 22 decembrie '89După 22 decembrie '89
Piaţa Universităţii 1990Piaţa Universităţii 1990
13-15 iunie 199013-15 iunie 1990
VinovaţiiVinovaţii
InstigatoriiInstigatorii
VictimeleVictimele
Forţele de represiuneForţele de represiune
Dosarul "Mineriada"Dosarul "Mineriada"
Mărturii, evocări, analizeMărturii, evocări, analize
Reacţii internaţionaleReacţii internaţionale
FotografiiFotografii

mineriada 13 - 15 iunie 1990


mineriada 13 - 15 iunie 1990


mineriada 13 - 15 iunie 1990


mineriada 13 - 15 iunie 1990


mineriada 13 - 15 iunie 1990


mineriada 13 - 15 iunie 1990


mineriada 13 - 15 iunie 1990


 Zona libera de neo-comunsim a Romāniei. Kilometrul 0 al democratiei 

ASOCIATIA VICTIMELOR MINERIADELOR DIN ROMANIA


Trimiterea la Parchet a dosarului Mineriadei din iunie 1990, partea care cuprinde dosarul "Chitac - Andrita" pentru refacerea urmaririi penale de catre magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie confirma realizarea defectuoasa a instrumentarii penale realizate de produrorul militar Dan Voinea. Dosarul a fost facut de Voinea cu intentia vadita de a-i scapa pe vinovati.

Asociatia Victimelor Mineriadelor s-a intalnit in cursul diminetii de astazi cu doamna Procuror General Laura Codruta KOVESI, ca urmarea a solicitarii organizatiei. In cadrul intrevederii avute astazi 17.12.2007 s-au reiterat protestele fata de modalitatea prin care Parchetul Militar, respectiv procurorul Dan Voinea a gasit de cuvinta sa participe la favorizarea infractorilor prin deliberata intrumentare defectuoasa a dosarelor.

Restituirea dosarului mineriadei din iunie 1990 la Parchet, a fost ceruta de avocatul generalui Mihai Chitac, fost ministru de Interne, invocandu-se doua exceptii. Prima este de nelegala sesizare a instantei cu Rechizitoriul, deoarece procurorul Dan Voinea nu a respectat legea in momentul in care a semnat pentru a doua oara Rechizitoriul pe care l-a trimis apoi instantei. A doua exceptie este aceea privind raspunderea ministeriala avocatul sustinand nerespectarea procedurii prevazute de lege.

Organizatia Victimelor Mineriadei a solicitat din nou, redeschiderea dosarului 77/P/1998 privind mortii neindentificati ingropati la Domnesti II, Straulesti, Rosu si mortii arsi la crematoriul Cenusa. S-a stabilit pentru perioada urmatoare modalitatea de cooperare intre institutia Ministerului Public si reprezentantii Asociatiei Victimelor Mineriadelor. S-a aratat disponibilitatea sprijinirii cercetarii Parchetului cu date si probe de catre organizatiile care au militat pentru aflarea adevarului si tragerea la raspundere a vinovatilor.

Am solicitat cercetarea procurorilor vinovati de represiunea iunie 1990 in frunte cu Tuculeanu Alexandru - dosar ,,ingropat'' tot de catre Dan Voinea. Cel care a cerut inchiderea dosarului, prin NUP, in 1998, este chiar procurorul Voinea.

La Sectia Parchetelor Militare - condusa multi ani de generalul magistrat Dan Voinea - sunt cele mai vechi dosare nesolutionate înregistrate la Ministerul Public. Controlul de la Sectia Parchetelor Militare a fost determinat si de plangerea organizatiei Victimelor Mineriadelor, condusa de Viorel Ene, care s-a intalnit la sfarsitul lunii trecute la CSM cu inspectoarea Tamara Manea de la sectia pentru procurori a CSM.

Victimele mineriadelor se indoiesc de buna credinta a procurorului militar Dan Voinea, uns cu toate alifiile si legat de fostul presedinte Ion Ion Iliescu prin participarea sa la lichidarea lui Nicolae Ceausescu.

Am aratat doamnei Procuror General ca demersurile noastre sunt sustinute de mai multe organizatii ale societatii civile, interesate de rezolvarea "cu celeritate" a dosarelor.

Victimele Mineriadelor s-au intalnit saptamana trecuta si cu procurorul Marius Iacob, procuror sef al Sectiei de Urmarire Penala si Criminalistica al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, cel care a preluat unul dintre dosarele de cercetare penala in care este implicat Ion Iliescu.

Victimele Mineriadei din 1990 au salutat decizia chemarii lui Ion Iliescu la Parchet, in cursul saptamanii trecute, precum si faptul ca pentru prima oara in 17 ani Ion Iliescu "da cu subsemnatul", o declaratie scrisa in fata unui organ de cercetare penala.

Dosarul 75/P/1998, care include principalii vinovati - Ion Iliescu, instigator al uciderii unor manifestanti ai Pietei Universitatii si al barbariilor savarsite impotriva cetatenilor Capitalei de bandele minerilor conduse de Miron Cozma, Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Virgil Magureanu, Doru Viorel Ursu, Cazimir Ionescu, Bogdan Niculescu Duvaz, Razvan Teodorescu, Adrian Sarbu, procurorul Tuculeanu Alexandru, Nicolae Camarasescu - se afla inca la Dan Voinea care refuza sa trimita Dosarul la sectia civila in pofida deciziei Curtii Constitutionale, a dispozitiei Procurorului general Laura Codruta Kovesi, si a deciziei CSM.

Victimele Mineriadei din 1990 au depus o plangere, cerand daune civile, la Curtea de Apel, impotriva Sectiei Militare a Parchetului si a procurorului Dan Voinea, cel care a tergiversat si musamalizat ani de-a randul dosarul Mineriada '90, pentru favorizarea infractorilor - in frunte cu Ion Iliescu, principalul vinovat si instigator al uciderii unor manifestanti ai Pietei Universitatii si al barbariilor savarsite impotriva cetatenilor Capitalei de bandele minerilor conduse de Mirona Cozma.

Demersul victimelor Mineriadei este sutinut de organizatiile fondatoare ale "Pietei Universitatii" - Grupul Independent pentru Democratie (G.I.D), Seniorii Ligii Studentilor, membrii forumului Civic Net si Civic Media - Uniunea Mondiala a Romanilor Liberi(U.M.R.L.), Forumul Civic Roman(F.C.R.), grupari implicate in dezvaluirea crimelor si atrocitatilor regimului comunist si ai urmasilor regimului comunist dintre care se distinge, la varf, Ion Iliescu.

AVMR este singura asociatie legal constituita pentru reprezentarea victimelor mineriadelor.

Presedinte AVMR

Viorel Ene

Bucuresti, sect.2,
str.Batistei nr.11,
tel/fax: 319.26.68
mobil: 0721874202

informatii suplimentare pot fi gasite la:

www.avmr.ro
mineriada.org
www.civicmedia.ro
civicnet.info
gid-romania.com


Informatii de background

In perioada postdecembrista, au existat 6 mineriade, in anii 1990, 1991 si 1999.
In anul 1990, au existat trei astfel de actiuni ale minerilor care au venit sa sprijine regimul condus de Ion Iliescu, contestat in strada, pentru legaturile sale cu Moscova, de tinerii participanti la Revolutie. Cea mai cunoscuta represiune a grupelor paramilitare organizate de Ion Iliescu ramane interventia violenta a minerilor din zilele de 14 si 15 iunie 1990, pentru imprastierea manifestantilor pasnici din Piata Universitatii.

Piata Universitatii, manifestatie - maraton anticomunista, a inceput la data de 22 aprilie 1990.
Apelativul "golani" folosit de ex-presedintele Iliescu, la adresa protestatarilor din centrul Capitalei a facut ca demonstratia maraton sa mai fie supranumita si "Golaniada". Timp de 52 de zile, manifestantii din Piata Universitatii au protestat pasnic, In zona proclamata "Libera de neocomunism" si "Centrul libertatii si democratiei Romaniei".
Represiunea a inceput in ziua de 13 iunie ca urmare a interventiei violente a autoritatilor. In noaptea de 13-14 iunie, in Capitala, a avut loc un veritabil razboi urban soldat cu morti si raniti prin impuscare.

Razboiul civil din 13-15 iunie 1990 a avut 2 faze:
1. represiunea din 13 iunie - in care forta combatanta era alcatuita din institutiile statului: armata, politie, securitate, parasutisti, fesenisti, etc.
2. mineriada, care a suprimat institutiile Statului Roman, atentand la siguranta nationala, si transferand puterea unor grupuri paramilitare de civili inarmati (politisti, securisti, mineri, activisti FSN, delincventi de drept comun) lipsite de orice legalitate; a fost pusa in pericol insasi existenta Statului Roman.
Ion Iliescu a cerut in data de 13 iunie 1990 Armatei sa traga in plin asupra manifestantilor Pietei Universitatii sustinand ca "miscarea este o rebeliune legionara si se trateaza ca atare". S-a executat foc de voie asupra impotriva cetatenilor Bucurestiului, consumandu-se nu mai putin de 1.466 de cartuse de razboi.

In dimineata zilei de 14 iunie 1990, au fost adusi in Bucuresti peste 10.000 de mineri, continuand sa soseasca alte si alte garnituri. In total, s-au adus aproape 20.000 de mineri, ca o demonstratie de forta fara precedent adresata bucurestenilor "recalcitranti". Ortacii au fost adusi cu 11 garnituri de tren si zeci de autobuze. Au fost retinute ilegal 1030 persoane si au fost emise abuziv 165 mandate de arestare. Cei retinuti au fost dusi la doua unitati militare, la Magurele si Baneasa. Unii au fost eliberati dupa 2-9 zile, altii dupa detentii care au durat luni de zile. Au fost ranite 746 persoane si oficial au fost inregistrati 6 morti, din care 4 prin impuscare. Ulterior evenimentelor la Cimitirul Straulesti II, au fost inhumati 128 de morti, unii avand pe cruce inscriptia "neidentificat-iunie ‘90", conform anchetei realizate in acea perioada de "Romania Libera". Dr. D.G., medic la Spitalul Municipal din Bucuresti, a marturisit ca sute de oameni au fost tratati sau operati de grave traumatisme la "Sectia de Neurochirurgie" a Spitalului nr. 9 din Bucuresti, din care 60 au murit in cateva luni.

Consideram ca vinovati de toate aceste crime, precum si de instigare si complicitate, sunt:

- Ion Iliescu si Petre Roman (pe atunci presedintele, respectiv primul ministru al Romaniei) impreuna cu membrii Guvernului si administratiei FSN direct implicati in represiune (ministrii de interne, armata, transporturi, prefecti, primari, etc.)

- Presedintii si persoanele din conducerea Televiziunii Romane, a Radiodifuziunii Romane, a oficioaselor FSN, ziarele "Azi", "Adevarul", "Dimineata" - pentru instigarea la violenta si razboi civil, dezinformarea si manipularea opiniei publice

- Conducerea IMGB, a ministerului Minelor, a minelor din bazinele miniere implicate in represiune, a regionalelor CFR si a tuturor celor implicati in instigarea si transportarea miilor de mineri si muncitori la Bucuresti.

 Zona libera de neo-comunsim a Romāniei. Kilometrul 0 al democratiei 
mineriada 13 - 15 iunie 1990
Actiuni, protesteActiuni, proteste


mineriada 13 - 15 iunie 1990

«Vreau sa multumesc pentru spiritul organizat in care v-ati prezentat, in care ati actionat, sa multumesc conducatorilor dumneavoastra, inginerului Cozma si celorlaltor lideri sindicali care au fost in fruntea dumneavoastra, alaturi de noi, care ne-au ajutat in aceste zile. Deci va multumesc tuturor pentru tot ce ati facut in aceste zile.[...]

Stim ca avem in dumneavoastra un sprijin de nadejde, cind va fi nevoie, vom apela! »

(Ion Iliescu, Discursul tinut la Complexul Expozitional, 15 iunie 1990, prin care a multumit minerilor pentru tot ce au facut la Bucuresti in zilele de 14-15 iunie 1990)

mineriada 13 - 15 iunie 1990


mineriada 13 - 15 iunie 1990


mineriada 13 - 15 iunie 1990


mineriada 13 - 15 iunie 1990


Mineriada 13-15 iunie 1990

Mineriada 13 - 15 iunie 1990Raport despre Dosarul_represiunii din iunie 1990 (doc)
Mineriada 13 - 15 iunie 1990Lagarul Magurele 13-19 iunie 1990
Mineriada 13 - 15 iunie 1990Video 13-15 iunie 1990
Mineriada 13 - 15 iunie 1990Mineriada - discurs Ion Iliescu
Mineriada 13 - 15 iunie 1990George Roncea (interviu BBC)
Mineriada 13 - 15 iunie 1990Rechizitoriu Chitac
Mineriada 13 - 15 iunie 1990Jurnalul garnizoanei Bucuresti
Mineriada 13 - 15 iunie 1990Cronologie informala a Dosarului Mineriadei
Mineriada 13 - 15 iunie 1990Istoria Dosarului Mineriadei
Mineriada 13 - 15 iunie 1990Filme
Mineriada 13 - 15 iunie 1990Filme www.avmr.ro