HomeHome
După 22 decembrie '89După 22 decembrie '89
Piaţa Universităţii 1990Piaţa Universităţii 1990
13-15 iunie 199013-15 iunie 1990
VinovaţiiVinovaţii
InstigatoriiInstigatorii
VictimeleVictimele
Forţele de represiuneForţele de represiune
Dosarul "Mineriada"Dosarul "Mineriada"
Mărturii, evocări, analizeMărturii, evocări, analize
Reacţii internaţionaleReacţii internaţionale
FotografiiFotografii

mineriada 13 - 15 iunie 1990


mineriada 13 - 15 iunie 1990


mineriada 13 - 15 iunie 1990


mineriada 13 - 15 iunie 1990


mineriada 13 - 15 iunie 1990


mineriada 13 - 15 iunie 1990


mineriada 13 - 15 iunie 1990


 Zona libera de neo-comunsim a Romāniei. Kilometrul 0 al democratiei 

Florian Nicolaescu (GID) - Mărturie despre lagărul Măgurele


Domnule Ministru,

Subsemnatul Nicolaescu Florian, domiciliat în Bucureşti, (...) salariat al Centralei Industriei Sticlei şi Ceramicii Fine în funcţia de şef serviciu Desfacere, membru al Grupului Independent pentru Democraţie, vă aduc la cunoştinţă următoarele:

In seara şi noaptea zilei de 13 iunie 1990, aflînd de incidentele din capitală, m-am deplast, aproximativ între orele 18.00-1.00, pe la principalele locuri unde presupuneam că pot avea loc evenimente, în următoarea ordine: Piaţa Universităţii, IGP, MI, din nou Piaţa Universităţii, Piaţa Romană, Piaţa Victoriei, Televiziune şi retur, cu punct terminus Ministerul de Interne.

Scopul acestui periplu a fost documentarea exactă, la faţa locului, asupra modului de desfăşurare a evenimentelor, cu intenţia de a le supune atenţiei Grupului Independent pentru Democraţie sub forma unui raport detaliat, care, alături de alte informaţii, să ne permită să adoptăm o poziţie obiectivă, în deplină cunoştinţă de cauză.

In dreptul sediului MI am fost însă arestat de militari, fără să mi se permită vreo explicaţie, percheziţionat, apoi mi s-au reţinut actele - BI şi legitimaţia de serviciu, după care am fost introdus în sediul MI. De la intrarea în sediu până la etajul 1 am fost trecut, cu mîinile răsucite la spate, printr-un culoar de militari în termen, postaţi pe scări, militari care m-au lovit în mod sălbatic cu bocancii, pumnii şi bastoanele.

La etajul 1, am fost introdus într-un hol mare pardosit cu marmură şi aruncat cu faţa în jos, ordonîndu-mi-se să stau culcat pe burtă, cu mîinile la ceafă. După circa o oră, un ins îmbrăcat în civil, cu cămaşă albă, scund, voluminos, de 45-50 de ani, mi-a ordonat să mă ridic şi, în sfîrşit, am fost întrebat ce fapte am săvîrşit. I-am declarat că sunt complet nevinovat, probînd prin faptul că aveam mîinile curate, deci nu aruncasem cu pietre, şi fără miros de benzină. Respectivul a refuzat însă să ia ct de declaraţia mea şi mi-a ordonat să revin în pozitia culcat, cu mîinile la ceafă.

In jurul orelor 5.00-5.30 dimineaţa, am fost suit într-o dubă staţionată în faţa sediului MI. De la ieşirea din clădire până la uşa dubei, pe o distanţă de 5-6 metri, am trecut din nou printr-un culoar format din militari în termen, care m-au lovit din nou cu aceeaşi ură animalică.

Am fost transportat la UM de poliţie din comuna Măgurele, unde, la coborîrea din dubă, am fost iar molestat de soldaţi si apoi aruncat într-un garaj.

După circa 15 minute a sosit un maior, despre care am aflat ulterior că este comandantul unităţii, care ne-a asigurat că nu vom mai fi loviţi şi ne-a anunţat că sîntem reţinuţi pentru cercetări pe o perioadă nedefinită, deoarece procuratura poate prelungi termenul legal cu 30 de zile.

In tot cursul zilei de 14 iunie au continuat să sosească dube cu arestaţi, scenariul primirii fiind identic: arestaţii erau maltrataţi la ieşirea din dubă, introduşi în garaj, apoi apărea comandantul unităţii, cu intenţia vădită de a lăsa impresia că nu ştie nimic despre tratamentul brutal aplicat fiecărui lot. Este adevărat că, după fiecare apariţie a comandantului, cei arestaţi nu mai erau loviţi în incinta garajului. Cei care solicitau însă să fie duşi la WC erau supuşi aceluiaşi tratament bestial, de către un grup de soldaţi postaţi în spatele gerajului, unde un spaţiu verde era utilizat ca WC. Atât la ducere, cât şi la întoarcere, grupul respectiv îl înconjura pe arestat şi îl lovea crunt cu bocancii în stomac, iar cu pumnii şi bastoanele pe unde nimereau.

Afirm că toată răspunderea pentru aceste fapte o poartă comandantul unităţii, care nu poate susţine că un grup de 10-12 soldaţi putea sta în spatele garajului de dimineaţa pînă seara, fără ca existenţa lor în acel loc să fie cunoscută de comandant.

Toţi cei care ieşeau o dată la WC se abţineau să o mai facă şi a doua oară, majoritatea făcându-şi necesităţile în pantaloni. In tot acest timp, soldaţii din garaj ne îmbiau în mod perfid să bem apă, asigurându-ne că ori de cîte ori avem nevoie afară ne conduc fără restricţii. Acest tratament inuman a continuat din dimineaţa zilei de 14 iunie, pînă pe data de 15 iunie, în jurul amiezei.

In ziua de 14 iunie, au fost aduşi pînă seara circa 400 de arestaţi. Cei aduşi în cursul dimineţii au primit la ora 11.00 cîte o felie de pîine şi de salam, iar seara am primit cîte o felie de pîine cu o bucăţică de brînză, cele două gustări constituind meniul zilei.

In seara aceleiaşi zile, au fost aduse saltele pe care s-au putut lungi, foarte înghesuiţi, circa un sfert din cei arestaţi, restul petrecîndu-ne noaptea lungiţi pe pardoseala de beton a garajului, pe care, de altfel, stătusem aşezaţi si în timpul zilei. In acest mod ne-am petrecut timpul, pe beton, ziua în poziţia aşezat si noaptea lungiţi, din 14 iunie ora 6.00 pînă în 16 iunie ora 14.00, cînd s-au adus saltele pentru toţi cei arestaţi, suficiente dacă stăteam înghesuiţi. Imposibilitatea de a procura saltele încă din prima zi nu poate fi invocată, din moment ce o sursă exista, iar starea lor deplorabilă arăta că nu s-a aşteptat fabricarea la producător.

La acest tratament fizic înjositor s-au adăugat o serie de presiuni psihice. Astfel, în prima zi, în care am fost obligaţi să stăm numai cu faţa la perete, iar soldaţii urlau la noi "Citeşte bă peretele, că te sparg", în spatele nostru au fost aduşi 4-5 cîini care lătrau tot timpul şi ne creau senzaţia că, din clipă în clipă, vor sări să ne sfîşie. De asemenea, la fiecare nou transport de arestaţi se adăugau la acest vacarm zgomotele loviturilor şi înjurăturile cu care aceştia erau primiţi.

In seara aceleiaşi zile, în jurul orelor 23.00, a fost introdus în unitate un grup de mineri, despre care ni s-a spus că sînt circa 150 la număr, şi care veniseră să controleze dacă nu cumva am fost eliberaţi (poliţia verificată de mineri!). După ce am fost asiguraţi că vom fi sub protecţie absolută, cîţiva mineri au intrat pentru circa un minut, ne-au privit şi au ieşit, după care întregul grup a fost cazat în unitate. In tot cursul zilei următoare, respectiv pe 15 iunie, am fost ameninţaţi cu minerii, că vor fi adusi în garaj si lăsaţi să ne linşeze.

Pe data de 16 iunie s-a schimbat din nou modul de terorizare psihică, minerii fiind înlocuiţi cu un ofiţer care a urlat la noi într-un mod demenţial, dînd efectiv impresia de dezechilibru mintal avansat. Din alocuţiunea sa răcnită si incoerentă, reieşea că l-am înjunghiat de şapte ori, prin acest mod metaforic de exprimare punîndu-ne alături de agresorii săi reali, considerîndu-ne deci aprioric infractori. După aceea, a început chiar să se dezbrace, pentru a-şi expune cicatricele drept mărturie, dar s-a răzgîndit brusc şi în final ne-a urlat ameninţarea că, dacă îl vom omorî şi a opta oară (în viaţa anterioară a fost desigur întrupat într-o pisică şi a moştenit un capital de nouă vieti), deci dacă îl vom omorî a opta oară va împuşca o sută dintre noi (probabil în cea de-a noua viaţă a domniei sale). Comportamentul total dezechilibrat pe care l-a afişat lăsa impresia că, din clipă în clipă, va smulge automatul vreunui soldat şi ne va ciurui la întîmplare.

Am scăpat din acest infern sîmbătă 16 iunie a.c., în jurul orelor 16.00, după o noapte de cosmar petrecută la sediul MI şi după alte două zile si jumătate de privaţiuni, molestări şi torturi psihice suferite într-un garaj sordid.

La eliberare, comandantul unităţii ne-a spus celor 48 de gunoaie readuse la rangul de oameni că, în urma verificărilor efectuate de procuratură, s-a constatat că sîntem nevinovaţi, apoi ne-a declarat într-un mod pe care îl consider ipocrit că îi pare rău de situaţia în care am fost puşi si ne-a sfătuit părinteşte să fim înţelegători şi să ne ducem liniştiţi la casele noastre, unde să ne vedem mai departe de treabă.

Mai precizez că, deşi am solicitat verbal, nu ni s-au eliberat adeverinţe din care să rezulte perioada şi motivul reţinerii noastre, necesare pentru justificarea absenţelor de la serviciu.

Vă rog să dispuneţi verificarea celor de mai sus şi pedepsirea celor vinovaţi.

18 iunie 1990


Domnului Ministru de Interne Doru Viorel Ursu


----- Florian Nicolaescu (GID) - memoriu adresat ministrului de interne Doru Viorel Ursu

 Zona libera de neo-comunsim a Romāniei. Kilometrul 0 al democratiei 
mineriada 13 - 15 iunie 1990
Actiuni, protesteActiuni, proteste


mineriada 13 - 15 iunie 1990

«Vreau sa multumesc pentru spiritul organizat in care v-ati prezentat, in care ati actionat, sa multumesc conducatorilor dumneavoastra, inginerului Cozma si celorlaltor lideri sindicali care au fost in fruntea dumneavoastra, alaturi de noi, care ne-au ajutat in aceste zile. Deci va multumesc tuturor pentru tot ce ati facut in aceste zile.[...]

Stim ca avem in dumneavoastra un sprijin de nadejde, cind va fi nevoie, vom apela! »

(Ion Iliescu, Discursul tinut la Complexul Expozitional, 15 iunie 1990, prin care a multumit minerilor pentru tot ce au facut la Bucuresti in zilele de 14-15 iunie 1990)

mineriada 13 - 15 iunie 1990


mineriada 13 - 15 iunie 1990


mineriada 13 - 15 iunie 1990


mineriada 13 - 15 iunie 1990


Mineriada 13-15 iunie 1990

Mineriada 13 - 15 iunie 1990Raport despre Dosarul_represiunii din iunie 1990 (doc)
Mineriada 13 - 15 iunie 1990Lagarul Magurele 13-19 iunie 1990
Mineriada 13 - 15 iunie 1990Video 13-15 iunie 1990
Mineriada 13 - 15 iunie 1990Mineriada - discurs Ion Iliescu
Mineriada 13 - 15 iunie 1990George Roncea (interviu BBC)
Mineriada 13 - 15 iunie 1990Rechizitoriu Chitac
Mineriada 13 - 15 iunie 1990Jurnalul garnizoanei Bucuresti
Mineriada 13 - 15 iunie 1990Cronologie informala a Dosarului Mineriadei
Mineriada 13 - 15 iunie 1990Istoria Dosarului Mineriadei
Mineriada 13 - 15 iunie 1990Filme
Mineriada 13 - 15 iunie 1990Filme www.avmr.ro