HomeHome
După 22 decembrie '89După 22 decembrie '89
Piaţa Universităţii 1990Piaţa Universităţii 1990
13-15 iunie 199013-15 iunie 1990
VinovaţiiVinovaţii
InstigatoriiInstigatorii
VictimeleVictimele
Forţele de represiuneForţele de represiune
Dosarul "Mineriada"Dosarul "Mineriada"
Mărturii, evocări, analizeMărturii, evocări, analize
Reacţii internaţionaleReacţii internaţionale
FotografiiFotografii

mineriada 13 - 15 iunie 1990


mineriada 13 - 15 iunie 1990


mineriada 13 - 15 iunie 1990


mineriada 13 - 15 iunie 1990


mineriada 13 - 15 iunie 1990


mineriada 13 - 15 iunie 1990


mineriada 13 - 15 iunie 1990


 Zona libera de neo-comunsim a Romāniei. Kilometrul 0 al democratiei 

"Martorul" Iliescu a ordonat, Armata a tras


Ziua publica extrase din Jurnalul Garnizoanei Militare Bucuresti, din 13-15 iunie 1990, document aflat, fara indoiala, si in Dosarul Mineriadei de la Parchet. Din pacate, desi din acest act reiese ca Ion Iliescu a dat ordine directe Armatei in timpul evenimentelor din iunie 1990, acesta este in continuare citat in acest caz doar ca "martor".

JURNALUL ACTIVITATILOR DESFASURATE DE UNITATILE ARMATEI, GARNIZOANA BUCURESTI, IN PERIOADA 13-15 iunie 1990

IN ZIUA DE 13.06

In continutul planului intocmit de catre Ministerul de Interne pentru aducerea la indeplinire a hotararii Procuraturii Generale privind evacuarea persoanelor aflate in Piata Universitatii, s-a prevazut si participarea a 120 cadre si militari in termen de la Batalionul 265 Politie Militara. Acestia au fost angajati in actiunea respectiva pentru blocarea iesirilor statiilor de metrou incepand cu 13.06.1990, intre orele 04.00-08.00. Dupa orele 08.00 efectivele au fost diminuate treptat, iar la orele 18.00 s-au retras complet.

Ora 15.45: Presedintele Romaniei a cerut telefonic de la M.St.M. (gl.mr. Schiopu Nicolar care inlocuia pe seful M.St.M.) sa se intervina cu doua detasamente de militari din unitatile M.Ap.N. in sprijinul trupelor M.I. existente in Piata Universitatii.

Gl.mr. Schiopu Nicolae a propus presedintelui ca M.Ap.N. sa nu intervina in Piata Universitatii, ci sa intareasca paza la Guvern si Televiziune. Propunerea a fost aprobata.

Ora 16.00: Ministrul de Interne, gl. col. Chitac, a solicitat telefonic la Marele Stat Major, ca Ministerul Apararii Nationale sa intervina cu trupe in Piata Universitatii. Gl.mr. Schiopu Nicolae i-a comunicat ca presedintele tarii a dispus ca armata sa intareasca paza la Palatul Victoriei si Televiziune. (...)

Ora 16.20: Presedintele tarii a cerut ca armata sa intareasca apararea la celelalte obiective de stat (M.I., S.R.I., etc.)

Zeci de TAB-uri in dispozitiv

Ora 16.30: La cererea contra amiralului (Cico) Dumitrescu de la M.I. (care a comunicat ca sediul Politiei Capitalei este incendiat), gl. mr. Schiopu Nicolae a transmis comandantilor A.I. si Trupelor de Transmisiuni, ordinul prim-adjunctului ministrului apararii nationale si sef al M.St.M., de a interveni la Politia Capitalei cu cate un detasament alcatuit din cate 50 militari. (...)

Ora 16.50: Se ordona punerea in miscare a detasamentelor pregatite pentru sediul M.I. (150 militari si 10. T.A.B.) care sa actioneze pe doua directii: Piata Unirii-sediul M.I. si Teatrul Bulandra-sediul M.I.

Ora 17.00: S-a ordonat ca un detasament de 150 de militari de la Bg. 30 Garda sa se deplaseze in centru Capitalei si sa actioneze pe directia restaurantul Gambrinus - sediul M.I. pentru depresurarea localului acestui minister.

Ora 17.15: S-a ordonat ca Bg.30 Garda sa trimita 150 militari pentru apararea sediului Serviciului Roman de Informatii. (...)

Ora 17.25: Prim-adjunctul ministerului apararii nationale a ordonat sa se alarmeze comandamentele si unitatile militare din Bucuresti si Mihai Bravu; regimentele mecanizate din Slobozia si Ploiesti si regimentele de parasutisti din Caracal, Boteni si Buzau. Mentionam ca la aceasta ora, cadrele nu mai erau in unitati (timpul de sosire al cadrelor in unitati este de 2 ore in Bucuresti si 1,5 ore in celelalte garnizoane) (...).

Potrivit indicativului primit unitatile nu au scos din depozite nici un fel de munitie (nici de manevra, nici de razboi).

Iliescu ordona gaze lacrimogene

Ora 17.35: Se primeste ordinul Presedintelui sa se foloseasca gazele lacrimogene in zona sediului Ministerului de Interne. Se transmite la ordinul C.T.Ch.

Ora 17.40: Cdt.A.1 raporteaza ca a transmis la Politia Capitalei 150 militari.
Gl.mr. Popescu Gheorghe raporteaza ca a ajuns la Radiodifuziune cu 10 cadre si 100 de militari in termen. Tancurile ordonate de seful M.St.M. pentru a se duce la sediul M.I. nu au plecat din cazarma.

Ora 19.00: Col. Maracine se prezinta in cabinetul prim-adjunctului ministrului apararii nationale si sef al Marelui Stat Major si raporteaza urmatoarele:
- sediul Politiei Capitalei este incendiat de jur imprejur fiind in pericol si Magazinul Victoria;
- sediul pompierilor din apropierea localului M.I. este blocat de grupuri de turbulenti;
- trupele M.Ap.N. nu reusesc sa patrunda in cladiri; sunt blocati de mii de oameni. Din informatiile culese rezulta ca vor fi atacate si alte obiective printre care si S.R.I.; demonstrantii sunt foarte violenti si agresivi, printre ei fiind si multi straini care filmeaza si incita la agresiune.

Ora 19.10: Se comunica ca la Palatul Victoriei sunt 800 de militari si 13 TAB-uri. De asemenea, la Palatul
Telefoanelor C.T.Tr. sunt 50 militari.

Ora 19.20: Comandamentul A.1 raporteaza ca 8 TAB-uri si 10 Tc. au plecat catre sediul M.I. pentru deblocarea acestuia. Cdt. trupelor chimice a primit ordin sa conduca personal intrebuintarea substantelor lacrimogene la sediul M.I. si Politiei Capitalei. In acest sens are aprobarea Presedintelui Iliescu.

Instigarea lui Iliescu

Ora 19.25: Presedintele Iliescu informeaza pe prim-adjunctul ministrului Apararii nationale ca pe sediul Politiei Capitalei s-a ridicat drapelul verde, legionar, deci miscarea este o rebeliune legionara, si se trateaza ca atare. Primul adjunct propune infiintarea unui Comandament Militar al Capitalei; in acest sens se convoaca cadrele de raspundere din M.Ap.N.

Ora 19.30: Comandamentul Aviatiei Militare raporteaza ca la Televiziune au ajuns 42 de parasutisti din

R.64 Pst. Se raporteaza ca elicopterul s-a pus la dispozitia TVR.

Cdt. A.1 raporteaza ca R.7 Mc. inca nu a plecat din garnizoana.

Ora 19.40: Se ordona gl. Paul sa trimita o subunitate de la Batalionul de Politie Militara sa-i aresteze pe cei din fata sediului M.I. care incita la acte de violenta si se dedau la acte de vandalism.
Se cere situatia efectivelor de la obiective:

- 625 - T.V.R.
- 800 - Palatul Victoriei
- 200 - Politia Capitalei
- 300 - Parlament
- 100 - Palatul Telefoanelor
- 282 - sediul M.I.

Cdt.A.2-a cere aprobarea sa alarmeze unitatile din Miercurea Ciuc si Sf.Gheorghe, deoarece sediul Politiei din orasul Miercurea Ciuc este atacat si incendiat. Se aproba.

Ora 19.50: Prim-adjunctul ministrului apararii nationale si sef al Marelui Stat Major ordona sa se numeasca comandanti militari unici la toate obiectivele.

Gl. Popescu Gh (cdt.T.Ge) raporteaza ca a luat sub comanda paza Radiodifuziunii.

Prim-adjunctul ministrului apararii si sef al M.St.M. ordona ca in toate unitatile alarmate sa se pregateasca munitia pentru a fi distribuite la ordin.
"Ora 23.20: Comandamentul Aviatiei Militare a raportat ca au sosit la Aeroportul Otopeni 200 militari din
R.60 Pst. I s-a ordonat ca acestia sa se deplaseze in Piata M.Kogalniceanu pentru a participa la depresurarea Ministerului de Interne.
Gl. mr. Roman raporteaza ca masina cu substante lacrimogene a ajuns la Otopeni.

Ora 23.40: Gl. mr. Polianov raporteaza ca R.7 Mc. a ajuns la TVR (325 militari si 15 TAB-uri); acolo mai sunt 300 turbulenti, care urmeaza sa fie incercuiti.
Prim-adjunctul ordona gl. Budiaci sa ia masuri ca folosind intregul efectiv de militari care se afla la TVR sa incercuiasca grupurile de vandali si sa-i aresteze.

Ora 23.43: A decolat elicopterul de la Otopeni spre localul M.I., unde a lansat cele 2200 fiole lacrimogene.

mineriada Tinu intra pe fir

Ora 23.50: Directorul ziarului "Adevarul" se intereseaza la seful Marelui Stat Major care este situatia la obiectivele atacate si cum sa se interpreteze actiunea bandelor de huligani. Seful M.St.M. i-a repetat aprecierile facute de presedintele Iliescu, ca aceasta este o incercare de rebeliune de tip legionar, ca acestia au asupra lor arme si munitie sustrase din localul Politiei Capitalei, inclusiv uniforme de politie. (...)

Au sosit minerii

Ora 02.25: Ministrul Transporturilor, dl Dobre, comunica ora sosirii trenurilor cu muncitori si mineri.

Ora 00.55 - a sosit Brasovul

Ora 03.30 - a sosit un tren de la Constanta.

Ora 05.00 - sosesc 4 trenuri cu minerii din V.Jiului

- un tren de la Craiova

- un tren de la Galati

Pentru mineri este construit un centru de primire si dirijare condus de ministrul Dobre.

Ora 02.45: Presedintele Ion Iliescu cere primului adjunct situatia fortelor care au actionat la localul MI. I se comunica faptul ca pentru depresurarea si cucerirea localului MI au actionat 360 militari (200 parasutisti, 80 politisti militari si 80 militari din Tr.Pz. si Crd.). Asupra acestor subunitati, grupurile de turbulenti au folosit arme de foc."

Lunetistii secerau sub acoperirea mitralierelor

O marturie inedita intrata in posesia investigatorilor arata urmatoarele: "Aparent inexplicabil si cu o precizie matematica, aproape la fiecare rafala de mitraliera cad cate patru-cinci persoane, lovite "chirurgical" de cate un glonte in cap sau in gat. Un ARO de culoare albastru metalizat aparea de fiecare data si ridica cadavrele pe care le ducea undeva in apropiere, caci se intoarcea foarte repede... In doar cateva minute au fost impuscate 12 persoane sub ochii mei... Cel care tragea se afla in foisorul cladirii aflate vis-a-vis de Libraria Eminescu; era un lunetist inarmat cu o PSL de 7,62 mm, care, pe fondul zgomotului facut de catre cel care tragea razant cu mitraliera, isi alegea victimele si le impusca precis in cap sau in gat."

Ziua, 13 iunie 2008
Ziua, 14 iunie 2008

Pagina realizata de Victor Roncea

 Zona libera de neo-comunsim a Romāniei. Kilometrul 0 al democratiei 
mineriada 13 - 15 iunie 1990
Actiuni, protesteActiuni, proteste


mineriada 13 - 15 iunie 1990

«Vreau sa multumesc pentru spiritul organizat in care v-ati prezentat, in care ati actionat, sa multumesc conducatorilor dumneavoastra, inginerului Cozma si celorlaltor lideri sindicali care au fost in fruntea dumneavoastra, alaturi de noi, care ne-au ajutat in aceste zile. Deci va multumesc tuturor pentru tot ce ati facut in aceste zile.[...]

Stim ca avem in dumneavoastra un sprijin de nadejde, cind va fi nevoie, vom apela! »

(Ion Iliescu, Discursul tinut la Complexul Expozitional, 15 iunie 1990, prin care a multumit minerilor pentru tot ce au facut la Bucuresti in zilele de 14-15 iunie 1990)

mineriada 13 - 15 iunie 1990


mineriada 13 - 15 iunie 1990


mineriada 13 - 15 iunie 1990


mineriada 13 - 15 iunie 1990


Mineriada 13-15 iunie 1990

Mineriada 13 - 15 iunie 1990Raport despre Dosarul_represiunii din iunie 1990 (doc)
Mineriada 13 - 15 iunie 1990Lagarul Magurele 13-19 iunie 1990
Mineriada 13 - 15 iunie 1990Video 13-15 iunie 1990
Mineriada 13 - 15 iunie 1990Mineriada - discurs Ion Iliescu
Mineriada 13 - 15 iunie 1990George Roncea (interviu BBC)
Mineriada 13 - 15 iunie 1990Rechizitoriu Chitac
Mineriada 13 - 15 iunie 1990Jurnalul garnizoanei Bucuresti
Mineriada 13 - 15 iunie 1990Cronologie informala a Dosarului Mineriadei
Mineriada 13 - 15 iunie 1990Istoria Dosarului Mineriadei
Mineriada 13 - 15 iunie 1990Filme
Mineriada 13 - 15 iunie 1990Filme www.avmr.ro