HomeHome
După 22 decembrie '89După 22 decembrie '89
Piaţa Universităţii 1990Piaţa Universităţii 1990
13-15 iunie 199013-15 iunie 1990
VinovaţiiVinovaţii
InstigatoriiInstigatorii
VictimeleVictimele
Forţele de represiuneForţele de represiune
Dosarul "Mineriada"Dosarul "Mineriada"
Mărturii, evocări, analizeMărturii, evocări, analize
Reacţii internaţionaleReacţii internaţionale
FotografiiFotografii

mineriada 13 - 15 iunie 1990


mineriada 13 - 15 iunie 1990


mineriada 13 - 15 iunie 1990


mineriada 13 - 15 iunie 1990


mineriada 13 - 15 iunie 1990


mineriada 13 - 15 iunie 1990


mineriada 13 - 15 iunie 1990


 Zona libera de neo-comunsim a Romāniei. Kilometrul 0 al democratiei 

Articole din ziarul "Adevărul", 1990


Adevarul, 27 aprilie

Se intinde coarda. Sergiu Andon. " Semne tot mai numeroase şi mai diferite atestă şi sporesc atmosfera de apăsătoare nelinişte care ne înconjoară. Colţii violenţei s-au dezgolit aproape complet, încep să se vadă gingiile urii. Rebutaţi sau clasaţi biologic instigă făţiş la duşmănie, în vreme ce rebutaţi sau clasaţi social preiau semnalul, fâcîndu-l să reverbereze cu fanatism, real, simulat ori stimulat, oricum iresponsabil[ ]Sub acest însemn se înscrie şi cochetăria actuală a unor obraze subţiri cu faunii primejdiei. Parcă s-a dezlănţuit un bal val-purgic. Unii întind fără odihnă coarda, alţii o zbîrnîie frenetic, nimeni dintre cei care au înşfăcat contrabasul zîzaniei nu pare preocupat de altceva decît să amplifice vacarmul. Riscul tot mai vizibil ca această coardă să se rupă, şfichiuind şi distrugind la întîmplare odată cu zvîrcolirea ei de şarpe, e în mod stupefiant ignorat.[] în condiţii normale, zarva excesivă e limitată prin norme de convieţuire apărate de organismele societăţii. Imposibilitatea şi inutilitatea de a se constitui noi structuri de acest tip peste noapte, complexul de vinovăţie al structurilor vechi, supralicitarea acestui complex prin propagandă bine concertată au moleşit cu totul capacitatea societăţii de a-şi proteja liniştea, la nevoie prin mijloace coercitive. De aici, un sentiment foarte extins de impunitate, aliatul cel mai periculos al revendicativismului gratuit.[] Însăşi escaladarea violenţei - culminată cu atacarea şi molestarea unor reprezentanţi ai presei - denotă că numitorul comun al puseurilor de stradă este jocul politic ascuns, concertat.[] Să fie electoratul român atît de naiv ? Greu de crezut. Numai că, pînă la alegeri, mai sînt atîtea zile, iar coarda contrabasului se întinde, se tot întinde... Va rezista pînă la capăt ? Iar dacă se va rupe, pe cine va plesni ?"


Adevarul 27 aprilie. Huocratie? Corneliu Omescu

" De multe ori am fost constrîns de împrejurări, în ultimele săptămîni, şi traversez centrul şi gara capitalei. De cîteva ori m-am simţit ca un călător prin jungla Amazonului, ca un înotător spre care gonesc două "flotile" : una de aligatori, alta de peşti piranha. []Nu sînt singurul care bănuieşte cine îi plăteşte şi ce anume se urmăreşte. Am fost obligat să semnez de trei ori pentru un anume domn cu fluturaş la gît. De două ori am fost percheziţionat în căutarea buletinului de identitate (pe care, din fericire, îl uitasem acasă) şi o dată am fost crezut "pă cuvînt, bă, să moară mă-ta dacă minţi". Să mă scuze domnii lliescu şi Roman dar a trebuit să folosesc "libertatea cuvîntului" strigînd : "aşa, mă fraţilor, huo".[] Nu sînt un laş. Cei ce-mi cunosc cărţile şi mi-au decodificat "şopîrlele" ştiu cît am riscat ÎNAINTE DE "EXPOZIA MĂMĂLIGII" (cum zicea occidentul). Dar cum să scap?[] Aşa se face că am semnat cu pseudonimele culese de la "huocraţi" : Beşleagă, Viţeleanu, etc. Am fost "autocritic", nu-i aşa ? Păi dacă e să mai ajung la reanimare, înţeleg să fie pentru o cauză mai nobilă, pentru un roman măcar.[]"


Adevarul 27 apr / ÎNTRE PATETISM ŞI CONFUZIE. A Buzoianu

" În Piaţa Universităţii, tinerilor demonstranţi le sînt adresate apeluri în numele asociaţiilor "21 Decembrie" sau "16-22 Decembrie". Unii tineri din piaţă consideră însă că "sufletul" acţiunii este "Alianţa Poporului". Ce argumente au ? Unul singur : rolul activ al domnului Dumitru Dincă. Unii ştiu că domnul Dincă deţine funcţia de preşedinte; alţii că este numai vicepreşedinte. Dar zvonul că "Alianţa Poporului" s-a destrămat, în urma unor neînţelegeri interne, devine tot mai insistent. Cine este domnul Dumitru Dincă? Foloind un portavoce, domnia sa işi face autobiografia. Sute de tineri îl ascultă. E drept că nu lucrează nicăieri. Dar trăieşte din economii. Aflăm că a fost-mecanic de locomotivă şi a cîştigat bine. Apoi a fost şofer de taxi şi a cîştigat şi mai bine. Cam 1 000 de lei pe zi. Aşa că are din ce să trăiască. Şi îşi ajută, mai declară domnul Dincă, fosta familie (soţia şi 4 copii). Nu spune însă nimic despre actuala "familie". Dar, după ce îşi isprăveşte spovedania, se adresează unui tînăr : "Ia vezi unde-i soţia mea, Mihaela ?". Să fie oare vorba despre Mihaela Hilerin, despre care se spune că-i este nu doar concubină, ci şi femeia care-l înţelege, pentru că-i împărtăşeşte şi "convingerile politice" ?Un alt lider al manifestaţiei este domnul Octav Rădulescu. Tinerii din piaţă îi cunosc puţine date biografice. A fost, se pare, persecutat de vechiul regim. Dar domnul Rădulescu se laudă mai puţin cu trecutul său şi mai mult cu prezentul. Le spune tinerilor, tot prin portavoce, că este cel ce a chemat în judecată pe preşedintele Ion Iliescu şi pe primul-ministru Petre Roman. Vorbesc, cu schimbul, în faţa tinerilor din Piaţa Universităţii, fie domnul Dincă, fie domnul Rădulescu. Ei sînt "tribuni" statornici. Din cînd în cînd, foarte rar, mai reuşesc să ia în stâpînire gigafonul un preot din Roşiori de Vede, obişnuit al mitingurilor din capitală, care declară că nu va vota cu domnul Iliescu, pentru că va vota cu Dumnezeu ; un medic stomatolog, care atrage atenţia asupra manipulării electoratului ; un fost deţinut politic care avertizează că alegerile de la 20 mai au rostul de a readuce totalitarismul comunist în România. Dar nu-s decît excepţii. Pentru că iarăşi şi iarăşi apar în faţa tinerilor fie domnul Dincă, fie domnul Rădulescu.

Un tînăr înalt, "înarmat" cu un portavoce, face apel la manifestanţi pentru a fi căutat domnul Dincă. E găsit repede. Lîngă tînăr sînt doi bărbaţi care nu se recomandă. Şi înţelegem că domnul Dincă nu-i cunoaşte. Dar tonul lor autoritar îl intimidează. Unul dintre ei îl întreabă dacă este adevărat că dormea cînd a venit delegaţia parlamentară în piaţă. "Cum să dorm? - răspunde cel întrebat. N-am dormit de patru zile. Am lipsit doar o oră, ca să mă bărbieresc, să nu se mai spună despre noi că sîntem golani !"... Bărbatul îl priveşte cu asprime şi domnul Dincă este şi mai intimidat. "Domnule, continuă bărbatul, dumneata înţelegi c-ai pierdut o şansă istorică ?"... Domnul Dincă îl priveşte nedumerit şi nu înţelege. Trezit parcă dintr-un vis urît, se duce lîngă colegul său de "tribună", îi cere gigafonul şi începe să vorbească animat de dorinţa de a recupera măcar o parte din şansa pierdută. "Democratizarea României - precizează domnia sa - se va realiza pe trei planuri : politic, economic şi social". Spune ceva despre primul plan, apoi despre al doilea. Dar cînd ajunge la al treilea, le amestecă pe toate şi nimeni nu mai desluşeşte, în pledoaria sa, prin ce se deosebeşte planul social de cel economic sau de cel politic.

Peste o jumătate de oră aveam să-l revedem la hotelul "Bucureşti", unde se desfăşura conferinţa de presă a grupului juridic internaţional pentru drepturile omului. Era însoţit de "soţia sa Mihaela" şi de doi bărbaţi instruiţi. Din sală, din mijlocul ziariştilor, unul dintre cei doi bărbaţi a întrerupt dezbaterea, pentru a face cunoscută prezenţa domnului Dincă (am înţeles că nu fusese invitat) care este liderul demonstranţilor din Piaţa Universităţii. Celor de faţă li se explică argumentele domnului Dincă privind cerinţa amînării alegerilor din România. Nimeni nu întreabă nimic. Nimeni nu răspunde. După o clipă de tăcere, conferinţa de presă îşi reia cursul. Se reîntoarce şi domnul Dincă în Piaţa Universităţii. Tinerii de aici sînt informaţi că opinia publică internaţională este de partea lor. Că lupta ce o duc se bucură de o largă solidaritate"


(piatauniversitatii.com)

 Zona libera de neo-comunsim a Romāniei. Kilometrul 0 al democratiei 
mineriada 13 - 15 iunie 1990
Actiuni, protesteActiuni, proteste


mineriada 13 - 15 iunie 1990

«Vreau sa multumesc pentru spiritul organizat in care v-ati prezentat, in care ati actionat, sa multumesc conducatorilor dumneavoastra, inginerului Cozma si celorlaltor lideri sindicali care au fost in fruntea dumneavoastra, alaturi de noi, care ne-au ajutat in aceste zile. Deci va multumesc tuturor pentru tot ce ati facut in aceste zile.[...]

Stim ca avem in dumneavoastra un sprijin de nadejde, cind va fi nevoie, vom apela! »

(Ion Iliescu, Discursul tinut la Complexul Expozitional, 15 iunie 1990, prin care a multumit minerilor pentru tot ce au facut la Bucuresti in zilele de 14-15 iunie 1990)

mineriada 13 - 15 iunie 1990


mineriada 13 - 15 iunie 1990


mineriada 13 - 15 iunie 1990


mineriada 13 - 15 iunie 1990


Mineriada 13-15 iunie 1990

Mineriada 13 - 15 iunie 1990Raport despre Dosarul_represiunii din iunie 1990 (doc)
Mineriada 13 - 15 iunie 1990Lagarul Magurele 13-19 iunie 1990
Mineriada 13 - 15 iunie 1990Video 13-15 iunie 1990
Mineriada 13 - 15 iunie 1990Mineriada - discurs Ion Iliescu
Mineriada 13 - 15 iunie 1990George Roncea (interviu BBC)
Mineriada 13 - 15 iunie 1990Rechizitoriu Chitac
Mineriada 13 - 15 iunie 1990Jurnalul garnizoanei Bucuresti
Mineriada 13 - 15 iunie 1990Cronologie informala a Dosarului Mineriadei
Mineriada 13 - 15 iunie 1990Istoria Dosarului Mineriadei
Mineriada 13 - 15 iunie 1990Filme
Mineriada 13 - 15 iunie 1990Filme www.avmr.ro