HomeHome
După 22 decembrie '89După 22 decembrie '89
Piaţa Universităţii 1990Piaţa Universităţii 1990
13-15 iunie 199013-15 iunie 1990
VinovaţiiVinovaţii
InstigatoriiInstigatorii
VictimeleVictimele
Forţele de represiuneForţele de represiune
Dosarul "Mineriada"Dosarul "Mineriada"
Mărturii, evocări, analizeMărturii, evocări, analize
Reacţii internaţionaleReacţii internaţionale
FotografiiFotografii

mineriada 13 - 15 iunie 1990


mineriada 13 - 15 iunie 1990


mineriada 13 - 15 iunie 1990


mineriada 13 - 15 iunie 1990


mineriada 13 - 15 iunie 1990


mineriada 13 - 15 iunie 1990


mineriada 13 - 15 iunie 1990


 Zona libera de neo-comunsim a Romāniei. Kilometrul 0 al democratiei 

Dumitru Dinca şi arta gogosilor


"In vara anului 1988, locuitorii comunei Crevedia, judetul Dimbovita, au fost binecuvintati de Dumnezeu cu aparitia unui nou gestionar la gogoseria din localitate. Insul brunetel, cu o paloare ciudata, de om bolnav de icter, li s-a parut cunoscut. Era intr-adevar consateanul lor, Dumitru Dinca, fiul lui Nicolaie, de felul lor venetici, veniti în Crevedia din comuna Cojasca. Ca era brunet - era, fiindca toti din neamul lor erau bruneti. Ciudata era numai aparitia lui Mitica exact în vremea în care era în divort cu sotia sa Elena (nascuta Carp, în Poienarii Neamtului), pina atunci haladuind prin Bucuresti. Celui care a copilarit în Crevedia, pe strada Cimitirului nr. 8, iata, îi murea iubirea, divortul terminindu-se în favoarea ingratei lui sotii, care raminea sa-i creasca cei 4 copii, el urmind sa-I plateasca, prin primarie, 400 de lei (!) Toate s-au aflat în Crevedia, dar rumeneala gogosilor facute de Dumitru Dinca I-a determinat pe toti sa-l ierte, mai ales ca incepuse baiatul sa munceasca cu sirg (era nascut la 1 mai 1950, de ziua internationala a muncii, ce naiba !), facind niste gogosi pufoase şi bine prajite. Abia cînd a inceput sa le vinda la suprapret, ba sa vinda şi struguri, s-au gindit sa-l intrebe de sanatate, facindu-I-se chiar dosar penal. Noroc cu genialul scornicestean, şi el dintr-o familie cu multi copii bruneti, care daduse indicatia pretioasa procuraturii sa nu incarce rabojul infractiunilor.Imi inchipui tristetea cu care s-a intors Dumitru Dinca în Bucuresti, în primavara anului trecut. Si-o fi retrait el cei 39 de ani, n-am de unde sa stiu, dar precis ca nu s-a gindit sa se angajeze la vreo intreprindere, nici macar la I.T.B., unde a mai "lucrat" între 1974 şi 1982 şi unde nu s-a prea acomodat cu conducerea şi colegii, fiind sanctionat de patru ori, mutat disciplinar de trei ori şi I s-a desfacut contractul de munca tot de trei ori, ultima data definitiv. Ce urma sa faca ? Din ce sa traiasca ? Prea multi mangoti adunati din afacerea cu gogosi de Crevedia nu adunase. Ei, dar Bucurestiul are caile lui intortocheate, un om intreprinzator poate trai bine mersi, chiar daca n-are serviciu, chiar daca n-are domiciliu stabil. ªi asa a inceput marea aventura a artistului în gogosi Dumitru Dinca. A privit orasul desfasurat la picioarele sale, de la inaltimea "Intercontinentalului" si, asemenea eroului balzacian, a rostit: "Si-acum între noi !"E de presupus ca actualul vicepresedinte al "Aliantei Poporului", pina la Revolutia din Decembrie, a avut de suferit toate privatiunile odioasei dictaturi: a fost obligat sa traiasca în provizoratul legaturilor cu femei dubioase, sa aiba relatii cu bisnitari de tot felul, în vesnica alergare de teama "gaborilor".

Acum trebuie sa se fi nascut în el sentimentul de revolta, e drept, fără precizarea unui program. Viitorii istorici, perspicaci, vor descoperi atitea elemente biografice relevatoare. Noua ne-ar fi suficienta descoperirea unor date privitoare la participarea eroului nostru la Revolutia propriu-zisa, numai ca cercetarile ne-au fost infructuoase.
Dumitru Dinca (probabil ca numele acesta, identic cu al lui Ion Teleaga l-a deservit) e un revolutionar post factum, ca sa zicem ceva şi pe latineste, intrucit ideologul "Aliantei Poporului" are placerea să se declare student la drept si, de, Venturianii zilelor noastre au ambitii.

Alaturi de dl. Augustin Zbora-Ciurel, figura lui Dumitru Dinca a devenit nemuritoare în diverse manifestatii "spontane", fie în pasajul Universitatii, fie în faţă hotelului "Intercontinental", (Cita consecventa !). A avut o buna conlucrare cu dl. Doru Braia. Majoritatea actiunilor initiate de domnia sa au fost neautorizate, dar pentru cineva obisnuit cu o viata impotriva legilor, atare autorizatii sunt superflue. Se afla în bune relatii cu lideri şi membri ai organizatiilor "21 Decembrie", "16-22 Decembrie", "Grupul Independent Democratic", "Asociatia fostilor detinuti politici" şi "Uniunea Mondiala a Romanilor Liberi", impreuna cu care organizeaza actiuni protestatare pentru instaurarea democratiei şi a nealinierii politice.

Fiindca, nu-I asa ?, Dumitru Dinca e un apolitic. Ce conteaza ca aceste manifestatii tulbura ordinea publica şi au un caracter de destabilizare politica, ce conteaza ca inaintea fiecarei asemenea manifestatii trece, din intimplare !, pe la sediul P.N.T.-c.d., unde are convorbiri amicale şi de unde isi procura materiale de propaganda ?Vreti sa-l gasiti pe Dumitru Dinca? Foarte simplu: unde vedeti un grup de peste o suta de insi ragusiti, eventual cu o porta-voce, acolo se afla şi el. Dezinteresat, generos, el este un om al strazii. Doar intimplator il veti gasi la Miriuta Ioan (pe strada Ceahlaului nr. 12, bloc 32, ap. 22) sau la domnisoarele Ecaterina Cocosel (pe str. C. Brincoveanu nr. 9, bloc 14, ap. 134) şi Mihaela Hillerin (pe str. Precupetii Vechi nr. 3), aceasta din urma impartasindu-i şi convingerile politice !

La serviciu nu-l cautati şi nu-l intrebati nici din ce traieste. Purul "gavroche", copilul tirziu al Revolutiei, nu poate fi intrebat totusi astfel, cînd menirea lui e sa puna intrebari fundamentale intregii omeniri. El care, cum zice, a fost mecanic de locomotiva (nu sustinea cineva ca revolutiile sînt locomotivele istoriei ?), el care a fost invitat la o cafeluta de insusi generalul Bitlan la circa 1 de politie, în sfirsit, el care a fost chemat de prof. Magureanu sa ia conducerea noului serviciu de informatii, refuzind fireste, nu poate fi intrebat atit de simplist: dar dumneata din ce traiesti, dle Dinca ?Nu-l vom intreba deci nici ce-a cautat în ziua de 22 aprilie 1990, în Piata Aviatorilor, la mitingul P.N.T.-c.d. şi cum s-a facut ca, dupa aceea, a condus un grup de manifestanţi la Televiziune şi în Piata Universitatii, unde a ridicat baricade, blocind toate caile de acces şi stirnind reactia opiniei publice. Nu-l intrebam fiindca stim exact cum a fost. Scurtul moment al "arestarii" i-a aureolat imaginea. Acum stim ce este "Alianta Poporului", scenariile actiunilor ei seamana prea mult cu acelea ale vechilor "garzi Maniu".

De unde sa ia dl. Coposu, fostul informator al securitatii, niste legionari de nadejde, ca pe vremuri ? Pe securisti I-a pus în posturi importante, asa ca pentru garzile domniei sale sunt buni şi indivizi de teapa dlui Dinca (Dumitru - nu Ion). Tot cirmizul e sa se desfasoare treaba cu discretie şi "Alianta Poporului" sa aiba fason revolutionar. Gaselnita gogosarului din Crevedia e buna, dle Coposu. Gogosile lui se vind bine şi de profitat profitati dumneavoastra. Dar pina cînd ?

ULTIMA ORA * Primim vesti alarmante din Medgidia: un grup de doamne şi domnisoare l-au zarit, la Universitate, linga D. Dinca, pe numitul Trifu, vorbind la o porta-voce, despre orice, în afara de nenumaratii copii pe care I-a facut cu diverse femei care "nu l-au inteles". S-a propus crearea Comitetului de crestere a copiilor dlui Trifu.* Clientii medicului stomatolog Barbareso, aflat în Piata Universitatii, il intreaba ce sa faca, sa-l mai astepte la policlinica sau sa mearga sa-l "extraga" din gura metroului ?* Organizatiile de tineret taraniste şi liberale au protestat asupra asa-zisei arestari a dlui Dinca. "Protestatarii" se desfasoara la Universitate, la distante aproximativ egale de sediile respectivelor partide. Asta nu va sune nimic ?* Se zvoneste ca "Alianta Poporului" s-a destramat, dl. Dinca fiind invinuit de legaturi cu taranistii. Asta inseamna ca în aceasta organizatie sînt şi oameni care gindesc cu capul lor, ceea ce e bine. "

(piatauniversitatii.com)

 Zona libera de neo-comunsim a Romāniei. Kilometrul 0 al democratiei 
mineriada 13 - 15 iunie 1990
Actiuni, protesteActiuni, proteste


mineriada 13 - 15 iunie 1990

«Vreau sa multumesc pentru spiritul organizat in care v-ati prezentat, in care ati actionat, sa multumesc conducatorilor dumneavoastra, inginerului Cozma si celorlaltor lideri sindicali care au fost in fruntea dumneavoastra, alaturi de noi, care ne-au ajutat in aceste zile. Deci va multumesc tuturor pentru tot ce ati facut in aceste zile.[...]

Stim ca avem in dumneavoastra un sprijin de nadejde, cind va fi nevoie, vom apela! »

(Ion Iliescu, Discursul tinut la Complexul Expozitional, 15 iunie 1990, prin care a multumit minerilor pentru tot ce au facut la Bucuresti in zilele de 14-15 iunie 1990)

mineriada 13 - 15 iunie 1990


mineriada 13 - 15 iunie 1990


mineriada 13 - 15 iunie 1990


mineriada 13 - 15 iunie 1990


Mineriada 13-15 iunie 1990

Mineriada 13 - 15 iunie 1990Raport despre Dosarul_represiunii din iunie 1990 (doc)
Mineriada 13 - 15 iunie 1990Lagarul Magurele 13-19 iunie 1990
Mineriada 13 - 15 iunie 1990Video 13-15 iunie 1990
Mineriada 13 - 15 iunie 1990Mineriada - discurs Ion Iliescu
Mineriada 13 - 15 iunie 1990George Roncea (interviu BBC)
Mineriada 13 - 15 iunie 1990Rechizitoriu Chitac
Mineriada 13 - 15 iunie 1990Jurnalul garnizoanei Bucuresti
Mineriada 13 - 15 iunie 1990Cronologie informala a Dosarului Mineriadei
Mineriada 13 - 15 iunie 1990Istoria Dosarului Mineriadei
Mineriada 13 - 15 iunie 1990Filme
Mineriada 13 - 15 iunie 1990Filme www.avmr.ro