HomeHome
După 22 decembrie '89După 22 decembrie '89
Piaţa Universităţii 1990Piaţa Universităţii 1990
13-15 iunie 199013-15 iunie 1990
VinovaţiiVinovaţii
InstigatoriiInstigatorii
VictimeleVictimele
Forţele de represiuneForţele de represiune
Dosarul "Mineriada"Dosarul "Mineriada"
Mărturii, evocări, analizeMărturii, evocări, analize
Reacţii internaţionaleReacţii internaţionale
FotografiiFotografii

mineriada 13 - 15 iunie 1990


mineriada 13 - 15 iunie 1990


mineriada 13 - 15 iunie 1990


mineriada 13 - 15 iunie 1990


mineriada 13 - 15 iunie 1990


mineriada 13 - 15 iunie 1990


mineriada 13 - 15 iunie 1990


 Zona libera de neo-comunsim a Romāniei. Kilometrul 0 al democratiei 

Raidurile ortacilor
Romania Libera, Joi 04 Mai 2006


Chiar daca nu exista in dictionare, mineriada a devenit termenul generic care desemneaza raidurile si violentele exercitate de catre grupuri organizate de mineri impotriva concetatenilor, in Romania postdecembrista.
In constiinta oamenilor, mineriada este similara cu actele de teroare. Hoardele de mineri constituite in grupari de tip paramilitar inarmate cu bate, tarnacoape, lopeti, lanturi, sfredele, cutite au actionat repetat impotriva populatiei civile, sustinute fiind de diverse grupari politice si exponenti ai puterii.

Cel mai cunoscut personaj politic al carui nume este pus permanent in legatura cu actiunile ilegale, de teroare, ale minerilor este cel al ex-presedintelui Ion Iliescu, actual senator PSD. mineriada

Ion Iliescu este cel care a chemat in mod repetat minerii la Bucuresti si tot el este cel care le-a multumit public pentru ca au terorizat populatia si i-au "pus la punct" pe opozantii sai. Ion Iliescu si cei din jurul sau au sustinut actiunile mineresti, au acordat sprijinul logistic necesar pentru deplasarea "trupelor" de ortaci in Capitala si au instigat la dezordine.

Nici o umbra de legalitate nu a existat pentru nici una dintre deciziile luate in acea perioada, in special a anilor 1990-1991, referitor la chemarea minerilor pentru "a face ordine in Capitala".

In perioada postdecembrista au existat sase mineriade in anii 1990, 1991 si 1999. In anul 1990 au existat trei astfel de actiuni ale minerilor, care au venit sa sprijine gruparea lui Ion Iliescu. Cea mai cunoscuta ramane interventia violenta a minerilor chemati de autoritati in zilele de 14 si 15 iunie 1990 pentru imprastierea manifestantilor pasnici din Piata Universitatii.
Framantari sociale fara precedent

Perioada care a urmat zilei de 25 decembrie 1989 (executarea lui Nicolae si a Elenei Ceausescu, la Targoviste) si pana la declansarea manifestatiei-maraton din Piata Universitatii, din ziua de 22 iunie 1990, a fost una plina de evenimente si de framantari sociale. Aproape ca nu a existat zi in care sa nu existe adunari publice, mitinguri, marsuri sau proteste individuale. Daca in primele zile se solicita insistent adevarul despre evenimentele din primele zile ale revolutiei si ajutorarea familiilor celor ucisi si raniti, in scurt timp a urmat un sir lung de proteste la adresa noii conduceri (anuntate ca "provizorie") ajunsa la putere si al carei exponent era Ion Iliescu, un fost demnitar comunist cu o activitate controversata.
Chiar din dupa-amiaza zilei de 22 decembrie 1989, folosirea apelativului "tovaras" de catre Ion Iliescu, in cadrul unui apel lansat de la balconul fostului Comitet Central PCR, a iscat in randurile celor adunati in piata un val de huiduieli si fluieraturi la adresa sa, dar si suspiciunea ca, disimulat, se incearca perpetuarea unui sistem impotriva caruia se revoltase populatia, care adusese tara in dezastru evident si numai nenorociri la tot pasul.
De asemenea, devenea evident ca Ion Iliescu se inconjura cu personaje din ce in ce mai dubioase, cunoscuti ofiteri de securitate, fosti comunisti, fosti propagandisti, si care aveau legaturi de notorietate cu fostul regim dictatorial al lui Nicolae Ceausescu. Incercarile sale de a legitima noul grupuscul denumit Frontul Salvarii Nationale prin atragerea in randurile sale a catorva disidenti au avut succes doar pentru o foarte scurta perioada de timp.

Primul miting si contramasuri

26 decembrie 1989. Fiind martori la alcatuirea unor liste cu persoanele care ar fi urmat sa faca parte din conducerea tarii, liste care cuprindeau numele unor securisti si nomenclaturisti, mai multi revolutionari din fostul CC-PCR au anuntat un miting, initial, in fata cladirii. Au reactionat imediat reprezentantii FSN, in frunte cu Ion Iliescu. Manifestantii cereau anularea constitutiei comuniste, inlaturarea nomenclaturistilor din noua conducere a tarii. Au existat protestatari care au cerut inclusiv inlaturarea lui Ion Iliescu si recunoasterea Constitutiei din 1923. FSN a organizat prima contramanifestatie. Populatiei i s-a cerut sa nu asculte de "provocarile teroristilor". Apelul a fost lansat prin intermediul Radiodifuziunii si Televiziunii Romane. Mesaje similare erau lansate din masinile politiei si la statiile de am-plificare de la metrou. Populatia a fost solicitata sa "riposteze impotriva teroristilor, a celor care incercau sa destabilizeze".
In jurul datei de 31 decembrie '89, un reprezentant FSN anunta o posibila participare in alegeri a acestei formatiuni.
12 ianuarie 1990 este declarata zi de doliu national. La Universitate, la Piata Romana mii de oameni depun flori si aprind lumanari. Coloanele de manifestanti se indreapta spre Palatul Victoria, unde urmeaza o manifestatie in care Iliescu este solicitat de catre manifestanti sa scoata PCR in afara legii si sa reintroduca pedeapsa capitala.

Prima sosire a minerilor in Capitala

La data de 23 ianuarie 1990, Consiliul Frontului Salvarii Nationale anunta oficial participarea la viitoarele alegeri. In semn de protest fata de aceasta hotarare nedemocratica, doamna Doina Cornea, cunoscuta opozanta a regimului ceausist, a anuntat imediat retragerea din Consiliul Frontului Salvarii, precum si din functia de presedinta de onoare a Consiliului judetean CFSN. De asemenea, poeta Ana Blandiana a votat impotriva unei astfel de decizii.
28 ianuarie '90. Se organizeaza un mars la care participa membrii partidelor nou-infiintate, dar si mii de cetateni care sunt ingrijorati de decizia de participare in alegere a gruparii din jurul lui Ion Iliescu. Manifestatia luand amploare, FSN organizeaza o contramanifestatie la care sunt chemati sa vina muncitorii de la principalele uzine bucurestene. Au loc incidente intre manifestanti si cei chemati de Ion Iliescu sa apere "democratia". Are loc o tentativa de intrare in sediul guvernului a mai multor demonstranti.
In dimineata zilei de 29 ianuarie '90, in urma apelurilor lansate de Ion Iliescu, 5.000 de mineri inarmati cu bate sosesc din Valea Jiului in Bucuresti. Zeci de camioane si autobuze cu muncitori vin in Piata Victoriei si se alatura minerilor. Un grup "operativ" se deplaseaza la sediul PNTCD, unde apare si Petre Roman, care se justifica ca, de fapt, il ia de acolo, pentru a-l proteja, pe Corneliu Coposu. Petre Roman face atunci afirmatia "S-au demascat! S-au demascat!" si ridica razand pumnul, intr-un gest proletar. Pe strazi se striga "Moarte intelectualilor!" si "Noi muncim, nu gandim!".

A doua mineriada

26 ianuarie 1990. Silviu Brucan, unul dintre ideologii FSN, a afirmat intr-un interviu acordat ziarului "The Independent" ca societatea care urmeaza sa fie cladita in Romania postcomunista va avea doua clase - oameni inteligenti si oameni prosti ("stupid people"), apreciind ca in tara exista doua milioane de intelectuali si doua milioane de prosti.

18 februarie '90. In Piata Victoriei are loc o manifestatie anticomunista anuntata de cateva zile prin numeroase manifeste lansate in oras. Piata din fata sediului se umple curand cu mii si mii de manifestanti, care au inceput sa scandeze lozinci impotriva FSN-ului si a lui Ion Iliescu.

La un moment dat, apare in zona pietei si Gelu Voican Voiculescu, viceprim-ministru. Acesta se afiseaza ostentativ cu o arma automata. Gesturile si atitudinea sfidatoare ale lui Gelu Voican Voiculescu aveau sa declanseze nemultumiri in randurile celor prezenti. Are loc o serie de evenimente inca neelucidate pe deplin. Unii manifestanti au reusit sa intre in Guvern. Spre seara se fac numeroase arestari in randurile celor care au fost prezenti la manifestatie sau au intrat in sediul Guvernului.

Spre orele noptii sosesc 4.000 de mineri din Valea Jiului, solicitati din nou de Ion Iliescu sa restabileasca ordinea in capitala. Minerii gasesc in Piata Victoriei numeroase forte de ordine, in special soldati si cadre din Ministerul Apararii. Ion Iliescu trece la amenintari si anunta ca se vor lua masuri drastice impotriva celor care au produs "acte de violenta".

Un articol de Pagina realizata de Romulus Cristea Zona libera de neo-comunsim a Romāniei. Kilometrul 0 al democratiei 
mineriada 13 - 15 iunie 1990
Actiuni, protesteActiuni, proteste


mineriada 13 - 15 iunie 1990

«Vreau sa multumesc pentru spiritul organizat in care v-ati prezentat, in care ati actionat, sa multumesc conducatorilor dumneavoastra, inginerului Cozma si celorlaltor lideri sindicali care au fost in fruntea dumneavoastra, alaturi de noi, care ne-au ajutat in aceste zile. Deci va multumesc tuturor pentru tot ce ati facut in aceste zile.[...]

Stim ca avem in dumneavoastra un sprijin de nadejde, cind va fi nevoie, vom apela! »

(Ion Iliescu, Discursul tinut la Complexul Expozitional, 15 iunie 1990, prin care a multumit minerilor pentru tot ce au facut la Bucuresti in zilele de 14-15 iunie 1990)

mineriada 13 - 15 iunie 1990


mineriada 13 - 15 iunie 1990


mineriada 13 - 15 iunie 1990


mineriada 13 - 15 iunie 1990


Mineriada 13-15 iunie 1990

Mineriada 13 - 15 iunie 1990Raport despre Dosarul_represiunii din iunie 1990 (doc)
Mineriada 13 - 15 iunie 1990Lagarul Magurele 13-19 iunie 1990
Mineriada 13 - 15 iunie 1990Video 13-15 iunie 1990
Mineriada 13 - 15 iunie 1990Mineriada - discurs Ion Iliescu
Mineriada 13 - 15 iunie 1990George Roncea (interviu BBC)
Mineriada 13 - 15 iunie 1990Rechizitoriu Chitac
Mineriada 13 - 15 iunie 1990Jurnalul garnizoanei Bucuresti
Mineriada 13 - 15 iunie 1990Cronologie informala a Dosarului Mineriadei
Mineriada 13 - 15 iunie 1990Istoria Dosarului Mineriadei
Mineriada 13 - 15 iunie 1990Filme
Mineriada 13 - 15 iunie 1990Filme www.avmr.ro