HomeHome
După 22 decembrie '89După 22 decembrie '89
Piaţa Universităţii 1990Piaţa Universităţii 1990
13-15 iunie 199013-15 iunie 1990
VinovaţiiVinovaţii
InstigatoriiInstigatorii
VictimeleVictimele
Forţele de represiuneForţele de represiune
Dosarul "Mineriada"Dosarul "Mineriada"
Mărturii, evocări, analizeMărturii, evocări, analize
Reacţii internaţionaleReacţii internaţionale
FotografiiFotografii

mineriada 13 - 15 iunie 1990


mineriada 13 - 15 iunie 1990


mineriada 13 - 15 iunie 1990


mineriada 13 - 15 iunie 1990


mineriada 13 - 15 iunie 1990


mineriada 13 - 15 iunie 1990


mineriada 13 - 15 iunie 1990


 Zona libera de neo-comunsim a Romāniei. Kilometrul 0 al democratiei 

Iliescu s-a ocupat personal de gazarea demonstrantilor
România Libera, Marti 14 Iunie 2005


Actiunea "Crinul": mii de fiole lacrimogene aruncate in populatie

Ion Iliescu a ordonat, insistent, folosirea mijloacelor chimice, a gazelor lacrimogene impotriva demonstrantilor din seara zilei de 13 iunie 1990. Documentele militare si notele - sinteze ale serviciilor de informatii - mentioneaza implicarea directa a ex-presedintelui Ion Iliescu in represiunile instrumentate impotriva manifestantilor din Piata Universitatii. Ofiterii militari si ofiterii de informatii au notat, meticulos, in registrele si jurnalele de unitate toate afirmatiile halucinante si ordinele aberante ale lui Ion Iliescu date in iunie 1990. Ca masura de siguranta, toate comunicatele si ordinele ex-presedintelui au fost retransmise oficial tuturor unitatilor militare pentru "luare la cunostinta". In plus, la acestea se mai adauga si transcrierile convorbirilor telefonice oficiale realizate de serviciile specializate.

Prezentam in cele ce urmeaza o cronologie a actiunilor desfasurate de Armata, Politie si serviciile de informatii, in baza ordinelor directe date de Ion Iliescu, de a arunca cu gaze lacrimogene in populatia civila, in reprezentantii societatii civile.

Trupele Chimice, la cheremul lui Iliescu

13 iunie 1990, ora 17,35. Ion Iliescu telefoneaza din nou la Marele Stat Major. Protestatarii se adunasera in numar mare in preajma unor obiective de stat, la Televiziune, la Politia Capitalei, Ministerul de Interne etc., ca urmare a interventiei in forta a cadrelor din Politie, Armata, Politie Militara. Jurnalul activitatilor desfasurate de unitatile militare in Garnizoana Bucuresti mentioneaza: "S-a primit ordinul presedintelui Ion Iliescu de a se folosi gazele lacrimogene in zona sediului Ministerului de Interne. S-a transmis ordinul presedintelui tarii catre Comandamentul Trupelor Chimice".

Ora 17,50. Primul adjunct al ministrului Apararii Nationale (ministrul era plecat intr-o deplasare la Berlin - n.n.) si seful Marelui Stat Major a transmis ordinul presedintelui Romaniei catre comandantul Armatei l pentru pregatirea Companiei de Protectie Antichimice - Detasamentul 57 pentru a interveni cu substante lacrimogene la sediul Ministerului de Interne.
Ora 17,55. Colonelul Magheru, de la Comandamentul Trupelor Chimice, a raportat la Marele Stat Major ca nu are magazinerul la unitate si nu poate trimite imediat gazele lacrimogene solicitate. Ministerul de Interne era deja asediat de grupuri de manifestanti, iar cateva zeci de soldati erau blocati pe arterele Capitalei si impiedicati sa se deplaseze spre obiective.

Un elicopter militar astepta la Otopeni

Ora 19,20. Comandantul Trupelor Chimice a primit ordinul sa conduca personal operatiunea de intrebuintare a gazelor lacrimogene in preajma Ministerului de Interne si a Politiei Capitalei.
In registrul unitatii si in sintezele informative s-a mentioneaza clar: "In acest sens, comandantul trupelor chimice are aprobarea presedintelui Iliescu". Sediul Politiei fusese incendiat. S-a mai transmis informatia ca "anumiti cetateni straini incita la actiuni violente". Cadrele cu raspundere din Ministerul Apararii Nationale sunt convocate pentru a fi informate in legatura cu cele transmise la Marele Stat Major chiar de catre presedintele Iliescu: "Miscarea este o rebeliune legionara si se trateaza ca atare. Pe sediul Politiei Capitalei a fost arborat drapelul verde". Este de notorietate ca informatiile presedintelui Ion Iliescu au fost false, neavand nici o legatura cu realitatea.

Ora 21,07. Primul adjunct al ministrului Apararii l-a informat pe Ion Iliescu ca militarii desemnati pentru a patrunde cu fiolele lacrimogene in mijlocul demonstrantilor din jurul cladirii Ministerului de Interne au fost opriti de cetateni. Grupuri compacte, de sute de persoane, au impiedicat orice actiune a unitatilor de sustinere. S-a propus utilizarea unui elicopter militar pentru ducerea la indeplinire a misiunii primite de la Iliescu. De la Marele Stat Major i s-a or-donat generalului Roman sa trimita fiolele la Aeroportul Otopeni, unde ii astepta un elicopter pregatit si care va trece la executarea misiunii.

Tancuri, detasamente si mijloace chimice

Ora 21,45. Presedintelui Iliescu i s-a raportat de catre primul adjunct al ministrului Apararii Nationale ca la "Ministerul de Interne nu se poate actiona in forta". Se argumenteaza imposibilitatea de a executa interventia prin prezenta in zona a unor "oameni de diverse tendinte".

Tot sintezele informative precizeaza si cine sunt persoanele de "diverse tendinte": zeci de cadre militare, ofiteri de politie, ofiteri SRI, toti in civil, trimisi pe teren pentru culegerea de informatii si numerosi informatori ai institutiilor statului. Unii dintre acestia ajunsesera in situatia sa faca unele "sugestii" catre manifestanti in legatura cu modul de actionare.
De asemenea, in zona se mai aflau si cateva zeci de cetateni straini, unii ziaristi, altii pur si simplu asistand din curiozitate.
Pentru rezolvarea situatiei si executarea misiunii de despresurare a zonei din jurul Ministerului de Interne si a Politiei Capitalei se propune "organizarea a trei detasamente formate din parasutisti inarmati, soldati, politie militara sprijiniti de tancuri cu echipaj complet". Acestia urmau sa intre in actiune "prin dispunere convergenta" dupa ce se vor folosi substantele lacrimogene, care vor fi lansate catre populatia civila cu ajutorul unui elicopter, urmand sa se evite utilizarea armelor.
Ora 21,48. General-maior Ro-man a trimis masina cu 2.200 de fiole la Aeroportul Otopeni, prin intermediul locotenentul-colonel Lucescu.

Ploaie de sticla in capul manifestantilor

Ora 22,20. Se pun la punct ultimele amanunte ale operatiunilor "Crinul" si "Nufarul" cu urmatorul desfasurator: elicopterul militar trebuia sa arunce fiolele lacrimogene, iar trupele de parasutisti, politie militara si politistii sa actioneze sustinute de tancuri si TAB-uri in dispozitiv convergent. Manifestantii care nu apucau sa fuga trebuiau prinsi si arestati.
Ora 23,20. Generalul-maior Roman a raportat prim-adjunctului ministrului Apararii ca "masina care transporta fiolele lacrimogene a ajuns la Aeroportul Otopeni". Se asteapta "instructiunile pentru decolare si deplasare".

Ora 23,43. Elicopterul militar care incarcase, in cadrul operatiunii "Crinul", 2.200 de fiole cu gaze lacrimogene a decolat de pe Aeroportul Otopeni cu directia zona centrala a Capitalei. Intre timp, elicopterul militar, ajuns in zona magazinului Victoria-Politia Capitalei-Ministerul de Interne a descarcat in transe sute de fiole continand gaze lacrimogene. Unele dintre acestea s-au spart pe asfalt, altele in capul manifestantilor, bucatile de sticla foarte fine producand raniri. A fost un moment de spaima, de panica, oamenii din strada neintelegand scopul cu care fusesera aruncate din elicopter aceste fiole. In cadrul operatiunilor "Crinul" si "Nufarul" se intervine in forta, evacuand in cateva zeci de minute intreaga zona. Zeci de oameni au fost arestati si aruncati in dube. In jurul orei 1,00, in ziua de 14 iunie 1990, reprezentantii Armatei au raportat "degajarea zonei si ocuparea Ministerului de Interne si a Politiei Capitalei".


Un articol de Romulus Cristea

 Zona libera de neo-comunsim a Romāniei. Kilometrul 0 al democratiei 
mineriada 13 - 15 iunie 1990
Actiuni, protesteActiuni, proteste


mineriada 13 - 15 iunie 1990

«Vreau sa multumesc pentru spiritul organizat in care v-ati prezentat, in care ati actionat, sa multumesc conducatorilor dumneavoastra, inginerului Cozma si celorlaltor lideri sindicali care au fost in fruntea dumneavoastra, alaturi de noi, care ne-au ajutat in aceste zile. Deci va multumesc tuturor pentru tot ce ati facut in aceste zile.[...]

Stim ca avem in dumneavoastra un sprijin de nadejde, cind va fi nevoie, vom apela! »

(Ion Iliescu, Discursul tinut la Complexul Expozitional, 15 iunie 1990, prin care a multumit minerilor pentru tot ce au facut la Bucuresti in zilele de 14-15 iunie 1990)

mineriada 13 - 15 iunie 1990


mineriada 13 - 15 iunie 1990


mineriada 13 - 15 iunie 1990


mineriada 13 - 15 iunie 1990


Mineriada 13-15 iunie 1990

Mineriada 13 - 15 iunie 1990Raport despre Dosarul_represiunii din iunie 1990 (doc)
Mineriada 13 - 15 iunie 1990Lagarul Magurele 13-19 iunie 1990
Mineriada 13 - 15 iunie 1990Video 13-15 iunie 1990
Mineriada 13 - 15 iunie 1990Mineriada - discurs Ion Iliescu
Mineriada 13 - 15 iunie 1990George Roncea (interviu BBC)
Mineriada 13 - 15 iunie 1990Rechizitoriu Chitac
Mineriada 13 - 15 iunie 1990Jurnalul garnizoanei Bucuresti
Mineriada 13 - 15 iunie 1990Cronologie informala a Dosarului Mineriadei
Mineriada 13 - 15 iunie 1990Istoria Dosarului Mineriadei
Mineriada 13 - 15 iunie 1990Filme
Mineriada 13 - 15 iunie 1990Filme www.avmr.ro