HomeHome
După 22 decembrie '89După 22 decembrie '89
Piaţa Universităţii 1990Piaţa Universităţii 1990
13-15 iunie 199013-15 iunie 1990
VinovaţiiVinovaţii
InstigatoriiInstigatorii
VictimeleVictimele
Forţele de represiuneForţele de represiune
Dosarul "Mineriada"Dosarul "Mineriada"
Mărturii, evocări, analizeMărturii, evocări, analize
Reacţii internaţionaleReacţii internaţionale
FotografiiFotografii

mineriada 13 - 15 iunie 1990


mineriada 13 - 15 iunie 1990


mineriada 13 - 15 iunie 1990


mineriada 13 - 15 iunie 1990


mineriada 13 - 15 iunie 1990


mineriada 13 - 15 iunie 1990


mineriada 13 - 15 iunie 1990


 Zona libera de neo-comunsim a Romāniei. Kilometrul 0 al democratiei 

Piata Universitatii - 15 ani de la represiune
Romania Libera, 14 iunie 2005


"Criminalii se plimba liberi si rad de noi"
Pe data de 13 iunie 1990, la comanda politica a regimului Iliescu, fortele de asigurare a ordinii (politie si armata) sustinute de organizatii paramilitare au actionat in forta. Sute de persoane au fost arestate, cateva zeci de persoane au fost ranite si cel putin patru persoane au decedat prin impuscare.

Ieri, numerosi reprezentanti ai unor organizatii neguvernamentale, dar si persoane fizice au venit inca de dimineata in Piata Universitatii pentru a comemora implinirea a 15 ani de la reprimarea violenta a manifestatiilor anticomuniste. La ora 11.30 membrii Asociatiei "21 Decembrie 1989" au depus o coroana de flori la monumentul "Km 0" din fata Teatrului National. Membrii asociatiei au pastrat un moment de reculegere, dupa care cantautorul Vlad Galis a interpretat mai multe melodii din timpul Pietei Universitatii. Manifestarea initiata de "21 Decembrie" a continuat apoi la sediul asociatiei, fostii "golani" din Piata Universitatii rememorand momentele manifestatiei de acum 15 ani.

Iliescu, considerat principalul vinovat

Intre orele 14 si 15 Asociatia Victimelor Mineriadelor 1990-1991 au organizat o adunare publica in fata Palatului Cotroceni. Fostele victime ale mineriadelor au solicitat reprezentantilor Administratiei Prezidentiale continuarea anchetei in cazul represiunii sangeroase din 13-15 iunie 1990 si au cerut ca cei vinovati de crimele de atunci sa fie urgent trasi la raspundere. In jurul orei 15 reprezentantii asociatiei au plecat in mars spre Piata Universitatii, unde s-a tinut o slujba de pomenire si s-a stationat pana la ora 17.30 la troita din fata Teatrului National. Asociatiile neguvernamentale organizeaza anual astfel de manifestari.

Referitor la evenimentele din 13-15 iunie 1990, majoritatea celor care au avut de suferit in urma actiunii in forta a politiei si armatei este nemultumita de derularea anchetei timp de 15 ani. Redam in cele ce urmeaza declaratiile unor martori importanti ai acelor evenimente:

Dumitru Dinca, participant activ si fost grevist al foamei in Piata Universitatii: "Traiesc in continuare o mare dezamagire. Timp de 15 ani nu s-a facut nimic pentru tragerea la raspundere a celor vinovati. Au fost anchete, dar in afara unor persoane neimportante nimeni nu a fost condamnat pentru varsarea de sange de atunci. Am trait mereu cu impresia ca nu se doreste cu nici un chip gasirea vinovatilor. Speram ca acum Traian Basescu, conform declaratiilor facute, sa lase justitia sa-si faca datoria asa cum trebuie. Dorinta mea este sa vad vinovatii judecati si - de ce nu? - condamnati. Iliescu este unul din principalii vinovati si toate probele indica acest fapt. Daca eu am fost inchis pentru fapte imaginare si declarat apoi nevinovat, nu vad de ce sa nu fie pedepsiti asa cum trebuie cei care au comis crime. Daca cineva trebuie sa raspunda pentru faptul ca am facut inchisoare pe nedrept, daca cineva trebuie sa plateasca pentru asta, atunci nu statul roman trebuie sa ma despagubeasca, ci Ion Iliescu si acolitii sai".

"Bande criminale au actionat impotriva demonstrantilor"

Dumitru Dinca a fost condamnat in urma evenimentelor din 13-15 iunie 1990 la 4 luni si jumatate de inchisoare pentru subminarea autoritatii statului, pentru instigare la violenta si altele.
l Viorel Ene, presedintele Asociatiei Victimelor Mineriadelor 1990-1991, molestat in timpul evenimentelor: "Suntem in situatia sa cerem sprijinul presedintelui Traian Basescu pentru ca cei vinovati din perioada mineriadelor sa fie trasi la raspundere si pedepsiti pentru fap-tele lor. Exista un dosar la Parchetul Militar de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, dosar care este urmarea numeroaselor noastre plangeri. Cine sunt vinovatii? Pai, Iliescu si acolitii lui, care vor trebui sa plateasca. Pana acum nu s-a facut dreptate. Au fost condamnati doar doi-trei mineri si in rest nimic despre membrii guvernului de atunci, despre capii fortelor de represiune. Noi cerem in continuare sa se faca dreptate".

Doru Maries, liderul Asociatiei "21 Decembrie 1989": "Capii bandelor criminale care au terorizat populatia Bucurestiului in perioada 13-15 iunie 1990 trebuie identificati si trasi la raspundere, adica condamnati. In 13 iunie '90 am trait clipe de cosmar. Sediul asociatiei noastre, imobilele partidelor politice si redactiile ziarelor (printre care si "Romania libera") au fost luate cu asalt de mineri, armata, politie si informatori si au fost devastate. Eu am fost arestat si condamnat pe nedrept, in timp ce criminalii de atunci se plimba liberi si rad in continuare de noi intrebandu-ne ce am cautat sa luptam pentru democratie si libertate in Piata Universitatii. Deoarece nu au fost condamnati adevaratii vinovati, suntem tot noi aratati cu degetul. Iliescu este unul dintre principalii vinovati si am sa spun tot timpul asta. La fel, a existat o banda criminala care a raspuns la comenzi politice".

Doru Maries a fost condamnat la 4,5 luni inchisoare pentru apologia infractiunii, pentru subminarea puterii de stat, instigare la violenta etc. Cei condamnati in loturile 13-15 iunie au fost eliberati fara a li se plati nici o despagubire.

Ancheta parchetelor militare trebuie finalizata

l Nelu Iofciu, participant la manifestatiile din Piata Universitatii, membru AVMR si al Asociatiei "21 Decembrie 1989": "Este cazul ca acum, la 15 ani de la acele evenimente sangeroase, sa ni se spuna adevarul si sa ni se arate cine sunt vinovatii. Cu toate ca noi am manifestat pasnic in Piata Universitatii, puterea politica de atunci a reactionat in forta, sute de persoane fiind batute si altele fiind impuscate. Credem ca acum e momentul sa se spuna adevarul, sa se faca dreptate, sa se clarifice toate crimele de atunci. Noi vom continua sa cerem sa se faca dreptate si cei vinovati sa fie trasi la raspundere. Ancheta care este in derulare la Parchet, declansata la solicitarea asociatiilor neguvernamentale (de exemplu, Asociatia Victimelor Mineriadelor 1990-1991 a facut numeroase demersuri), trebuie urgent finalizata".

l Nicolae Carjan, participant la demonstratiile din Piata Universitatii, membru in Liga Nationala a Luptatorilor: "Manifestatiile de la Universitate din 13-15 iunie 1990 au fost nonviolente si s-a raspuns in forta de catre puterea politica de atunci. Pentru a repara nedreptatea facuta miilor de oameni care au fost molestati atunci, pentru a asigura linistea sociala este nevoie sa se finalizeze ancheta Parchetului Militar referitoare la aceste evenimente. Este normal ca cetatenii Capitalei sa fie nemultumiti atat timp cat nu se spune cine sunt vinovatii. Sa nu uitam ca au murit oameni, alte cateva zeci au fost ranite prin impuscare si au existat manifestanti condamnati la inchisoare pe nedrept. Lucrurile trebuie lamurite si ne vom putea intoarce la normalitate".

Actiuni pentru clarificarea adevarului

Cu ocazia actiunilor de comemorare organizate ieri in Piata Universitatii organizatiile studentesti au instalat o urna in care trecatorii au fost indemnati sa scrie pe un bilet cine ar putea fi considerati vinovati de reprimarea sangeroasa a manifestantilor din 13-15 iunie 1990.

Astazi actiunile de comemorare vor continua, mai multe asociatii de revolutionari, printre care si "21 Decembrie 1989", vor organiza o adunare publica in fata Palatului Cotroceni, intre orele 11 si 18. Scopul manifestarii este acela de a atentiona ca ancheta in cazul mineriadelor trebuie continuata si finalizata in cel mai scurt timp. Seara, revolutionarii si membrii Organizatiei Tineretului Liberal vor veni in Piata Universitatii, in fata Universitatii de Arhitectura si Urbanism "Ion Mincu", pentru comemorarea evenimentelor din 13-15 iunie 1990.

"Romania s-a aflat in pragul unui razboi civil"

"Ion Iliescu ar trebui sa fie judecat pentru atrocitatile de atunci, la fel cum este judecat Pinochet acum in Chile", a declarat Corneliu Puiu, unul dintre sefii "golanilor" de acum 15 ani.

Seful grupului de grevisti ai foamei din Piata Universitatii, Puiu, cel care a semnat protocolul cu Guvernul Romaniei din 11 iunie 1990, l-a indicat direct pe Ion Iliescu ca fiind primul responsabil pentru evenimentele din iunie 1990 din Bucuresti. "In momentul in care am fost arestat in 13 iunie facusem deja 32 de zile de greva foamei. Am avut un singur tel: inlaturarea de la putere a clicii securisto-comuniste conduse de Ion Iliescu. Iliescu este principalul responsabil pentru evenimentele regizate din 13 iunie, dar si pentru chemarea hoardelor de mineri din zilele de 14 si 15 iunie", a precizat Corneliu Puiu. "Golanul" din Piata Universitatii a tinut sa adauge ca Iliescu nu este singurul vinovat si ca alaturi de el responsabili mai sunt Gelu Voican Voiculescu, Chitac, fost ministru de Interne, amiralul Cico Dumitrescu, generalul Diamandescu, dar si ex-premierul Petre Roman. "Pe cand Europa ne admira pentru curajul si sacrificiul facute in Revolutia din decembrie 1989, tovarasul Iliescu a gasit cu cale sa arunce Romania, in iunie 1990, in pragul unui razboi civil. Numai decenta si intelepciunea unui om politic ca seniorul Corneliu Coposu au facut posibila o stopare a gravei crize social-politice in care se afla tara", a mai adaugat Puiu.


Un articol de Romulus Cristea, Marian Garleanu

 Zona libera de neo-comunsim a Romāniei. Kilometrul 0 al democratiei 
mineriada 13 - 15 iunie 1990
Actiuni, protesteActiuni, proteste


mineriada 13 - 15 iunie 1990

«Vreau sa multumesc pentru spiritul organizat in care v-ati prezentat, in care ati actionat, sa multumesc conducatorilor dumneavoastra, inginerului Cozma si celorlaltor lideri sindicali care au fost in fruntea dumneavoastra, alaturi de noi, care ne-au ajutat in aceste zile. Deci va multumesc tuturor pentru tot ce ati facut in aceste zile.[...]

Stim ca avem in dumneavoastra un sprijin de nadejde, cind va fi nevoie, vom apela! »

(Ion Iliescu, Discursul tinut la Complexul Expozitional, 15 iunie 1990, prin care a multumit minerilor pentru tot ce au facut la Bucuresti in zilele de 14-15 iunie 1990)

mineriada 13 - 15 iunie 1990


mineriada 13 - 15 iunie 1990


mineriada 13 - 15 iunie 1990


mineriada 13 - 15 iunie 1990


Mineriada 13-15 iunie 1990

Mineriada 13 - 15 iunie 1990Raport despre Dosarul_represiunii din iunie 1990 (doc)
Mineriada 13 - 15 iunie 1990Lagarul Magurele 13-19 iunie 1990
Mineriada 13 - 15 iunie 1990Video 13-15 iunie 1990
Mineriada 13 - 15 iunie 1990Mineriada - discurs Ion Iliescu
Mineriada 13 - 15 iunie 1990George Roncea (interviu BBC)
Mineriada 13 - 15 iunie 1990Rechizitoriu Chitac
Mineriada 13 - 15 iunie 1990Jurnalul garnizoanei Bucuresti
Mineriada 13 - 15 iunie 1990Cronologie informala a Dosarului Mineriadei
Mineriada 13 - 15 iunie 1990Istoria Dosarului Mineriadei
Mineriada 13 - 15 iunie 1990Filme
Mineriada 13 - 15 iunie 1990Filme www.avmr.ro