HomeHome
După 22 decembrie '89După 22 decembrie '89
Piaţa Universităţii 1990Piaţa Universităţii 1990
13-15 iunie 199013-15 iunie 1990
VinovaţiiVinovaţii
InstigatoriiInstigatorii
VictimeleVictimele
Forţele de represiuneForţele de represiune
Dosarul "Mineriada"Dosarul "Mineriada"
Mărturii, evocări, analizeMărturii, evocări, analize
Reacţii internaţionaleReacţii internaţionale
FotografiiFotografii

mineriada 13 - 15 iunie 1990


mineriada 13 - 15 iunie 1990


mineriada 13 - 15 iunie 1990


mineriada 13 - 15 iunie 1990


mineriada 13 - 15 iunie 1990


mineriada 13 - 15 iunie 1990


mineriada 13 - 15 iunie 1990


 Zona libera de neo-comunsim a Romāniei. Kilometrul 0 al democratiei 

Iliescu incoltit
Ziua, 13 mai 2005


Petre Roman si Miron Cozma au fost audiati la Parchetul Militar in dosarul mineriadei din 13-15 iunie 1990 * "Luceafarul huilei" a cerut o confruntare cu fostul presedinte al Romaniei * La randul sau, Roman a afirmat ca Ion Iliescu poarta o raspundere politica pentru evenimentele din iunie 1990

Audierile in dosarul mineriadei din 13-15 iunie 1990 au continuat, ieri la Parchetul Militar fiind audiati fostul lider al ortacilor din Valea Jiului, Miron Cozma, si fostul prim ministru al Romaniei din 1990, Petre Roman. Daca Roman s-a prezentat in fata procurorilor fara a avea un avocat, Cozma a venit la audieri insotit de aparatorul sau Adrian Roseti. Nu este pentru prima data cand cei doi dau declaratii cu privire la cele mai sangeroase evenimente de dupa 1989. Petre Roman a mai venit la Parchet pentru a fi audiat, in calitate de martor, o singura data, in urma cu aproximativ trei saptamani. In ceea ce-l priveste pe fostul lider al Vaii Jiului, anchetatorii au stabilit un calendar al intrevederilor, Cozma prezentandu-se in fata procurorilor de mai multe ori.

"Iliescu a mintit"

Fostul conducator din Valea Jiului a ajuns la Parchetul Militar fiind adus cu o duba a Penitenciarului Rahova, acolo unde Miron Cozma este incarcerat. Timp de trei ore acesta a trebuit sa dea declaratii in fata procurorilor despre evenimentele din 13-15 iunie 1990. La sfarsitul intalnirii, Miron Cozma a fost urcat in duba, care, dupa ce a lovit un autoturism parcat in fata Parchetului Militar, a plecat spre Penitenciarul Rahova.

Daca la una din audierile anterioare, Cozma declarase in fata procurorilor ca nu este unealta lui Ion Iliescu si ca s-a saturat sa ia asupra lui raspunderea pentru mineriadele ce au avut loc de-a lungul anilor, ieri, ortacul sef a cerut sa fie confruntat cu fostul presedinte al Romaniei pentru a arata ca acesta a mintit cand s-a folosit de numele sau si a multumit pentru interventia minerilor. "Miron Cozma nu a vorbit niciodata cu Ion Iliescu inainte de 14 iunie 1990 si a declarat (n.r.- Cozma) ca Ion Iliescu a mintit cand s-a folosit de numele lui spunand ca a discutat cu el pentru a face acea "curatenie"", a declarat avocatul ortacului sef, Adrian Roseti, la iesirea de la Parchet. De asemenea, Miron Cozma a declarat ca, in data de 14 iunie 1990, ar fi fost luat de Virgil Magureanu si plimbat prin Bucuresti pentru a vedea ce atrocitati facusera demonstrantii.

Avocatul liderului din Valea Jiului a tinut sa mentioneze ca, de fapt, nu Cozma i-a adus pe ortaci la Bucuresti, ci ca acestia l-au adus pe el. "Minerii l-au adus pe Miron Cozma la Bucuresti, nu Miron Cozma i-a adus pe acestia. Oricum Cozma nu avea nici o putere la vremea respectiva, fiind de putin timp lider in Valea Jiului. La vremea respectiva, erau alte centre de putere si trebuie descoperit cine a chemat cele doua garnituri de tren", a mai spus avocatul.

O mica schimbare

Pe langa audierea lui Cozma, ieri, la Parchet a dat o declaratie si fostul premier Petre Roman. Acesta a precizat ca audierile de ieri au avut loc in urma unei cereri formulate de el in acest sens, pentru ca discutiile purtate cu procurorii la intalnirea anterioara sa poata fi consemnate intr-o declaratie. Roman a mai precizat ca este o pura coincidenta faptul ca audierea sa are loc in aceeasi zi in care la Parchet a dat declaratii si Miron Cozma, cu care nu a fost confruntat.

Referindu-se la evenimentele din 13-15 iunie 1990, Petre Roman a declarat ca unul dintre cei care poarta o raspundere politica pentru faptele petrecute la acea data este fostul sef al statului, Ion Iliescu. "Minerii nu au venit de capul lor, au fost manipulati. Dar aceasta ancheta ne va duce la identificarea celor care au profitat de pe urma acestor evenimente", a adaugat Roman. Acesta a tinut insa sa precizeze ca pentru faptele petrecute in acea perioada numai organele abilitate pot stabili daca acesta ar putea raspunde si din alte puncte de vedere.

Totusi, recunoasterea faptului ca Iliescu are o raspundere pentru cele intamplate in iunie '90, mira daca tinem cont de declaratiile date de fostul premier la precedenta sa audiere, din urma cu trei saptamani, cand a incercat sa-l "spele" pe Iliescu. Dupa cum se stie, atunci, Roman a precizat ca toate mesajele adresate de catre Iliescu minerilor au fost interpretate gresit si ca acesta nu dorea sa faca altceva decat sa-i convinga sa paraseasca Bucurestiul si nicidecum sa recurga la acte de vandalism. "Din pacate, atunci cand minerii au ajuns in Piata Victoriei, Ion Iliescu le-a adresat cateva cuvinte in care a introdus cateva elemente care le-au creat impresia ca pot face ordine. De aici li s-a indus ideea ca trebuie sa mearga la sedii de partide si sa faca tot ceea ce au facut. Nu cred ca acesta a fost mesajul presedintelui, intrucat cu o ora inainte convenisem sa-i trimitem acasa", spunea Roman, care adauga ca mesajul de multumire pe care Iliescu l-a adresat minerilor a avut la baza convingerea personala a fostului presedinte ca numai astfel acestia pot fi convinsi sa plece.

Altfel, dupa audierile de ieri, ex-premierul nu a uitat sa mentioneze faptul ca nu a fost de acord cu venirea minerilor la Bucuresti si ca in 14 iunie a propus si s-a luat o decizie pentru ca ortacii sa se intoarca acasa. "Declaratia mea nu are legatura cu Miron Cozma, ci cu ce s-a intamplat intre13-15 iunie 1990. Parerea mea este ca minerii nu erau autorizati sa vina la Bucuresti. Am fost inca de la inceput impotriva acestui lucru", a declarat Petre Roman. In final acesta a spus ca foarte importata este mineriada din 1999 si ca si aceste fapte trebuie cercetate.

Voiculescu, pe teava

In dosarul mineriadei din 13-15 iunie 1990 au fost audiate pana in prezent mai multe persoane implicate in acele evenimente. Printre acestea se numara si Ion Iliescu sau amiralul in rezerva Emil Cico Dumitrescu. Audierile vor continua insa, iar urmatorul nume greu care se va prezenta in fata procurorilor se pare ca este Gelu Voican Voiculescu.

Restabilirea "ordinii"
Audierile in acest caz au inceput dupa ce presedintele Asociatiei Victimelor Mineriadelor (AMV), Viorel Ene, a solicitat procurorului general al Romaniei, Ilie Botos, sa-l desemneze pe generalul magistrat Dan Voinea sa continue cercetarile. Astfel, la inceputul anului trecut, Botos a decis, in urma unei intalniri avute cu Ene, constituirea unei echipe care sa finalizeze ancheta in acest dosar.

Mineriada din 13-15 iunie 1990 reprezinta cea mai sangeroasa perioada de dupa decembrie '89. Ortacii din Valea Jiului au ajuns in Bucuresti in seara de 13 iunie 1990, pentru a "restabili ordinea in Capitala" si pentru a pune capat demonstratiilor organizate de studenti fata de politica dusa de partidul de guvernamant de la acea vreme, Frontul Salvarii Nationale (FSN), si a liderului sau Ion Iliescu. Timp de doua zile, minerii, coordonati de Cozma, au distrus sediile mai multor partide de opozitie, pe cel al Facultatii de Arhitectura, dar si mai multe cladiri din Piata Universitatii. Tot in aceeasi perioada, din Piata Universitatii, au fost ridicati aproximativ o mie de tineri, pentru 182 fiind emise mandate de arestare preventiva.

Noua acuzati

La sapte ani de la sangeroasa mineriada, Asociatia Victimelor Minerilor a formulat o plangere penala impotriva lui Miron Cozma, Nicolae Camarasescu, Ion Iliescu, Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Gheorghe Diamandescu, Mihai Chitac, Traian Basescu si a lui Gheorghe Robu. Acestia sunt acuzati de "organizarea, instigarea si transportarea minerilor in Capitala, precum si de comiterea actelor de barbarie ale ortacilor". In acelasi timp, AVM a acuzat si faptul ca politistii au fost complicii minerilor si ca procurorii au arestat, anchetat si maltratat ilegal oameni nevinovati.

Initial, plangerea a fost inregistrata la Parchetul civil care insa si-a declinat competenta in favoarea procurorilor militari, motivand ca doua din persoanele reclamate aveau la acea data calitatea de militar: Mihai Chitac (fost ministru de Interne) si Gheorghe Diamandescu (fost sef al Inspectoratului General al Politiei).

Doar o condamnare

In ciuda faptului ca exista foarte multe nume grele implicate in mineriada din 13-15 iunie 1990 si cu toate ca desfasurarea evenimentelor este foarte bine cunoscuta, pana in acest moment nu a fost condamnata decat o singura persoana. Este vorba despre Denes Domokos (fost miner sef de schimb la Exploatarea Miniera Livezeni) care a primit zece ani de inchisoare fiind acuzat ca a incercat sa-l decapiteze pe fostul lider al studentilor, Marian Munteanu, cel despre care de curand Cozma, cu un tupeu maxim, a declarat ca l-a slavat.

De asemenea, au fost trimise in judecata mai multe persoane, printre acestea numarandu-se Nicolae Camarasescu (inginer in cadrul Exploatarii Miniere Aninoasa), acuzat ca a oprit aparitia cotidianului "Romania Libera". Tot pentru mineriada din 1990 a fost trimis in judecata si generalul Mihai Chitac, invinuit alaturi de alti cinci fosti ofiteri pentru violentele inregistrate in zona Ministerului de Interne, soldate cu uciderea a patru persoane.

Stanculescu pus sub acuzare

Totodata, in aprilie 1999, procurorii militari au anuntat punerea oficiala sub acuzare a generalului Victor Athanasie Stanculescu (fost ministru al Apararii), invinuit de abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave, dupa ce intr-un raport din februarie 1998 al Parchetului General se arata ca "in perioada 14-17 iunie 1990, potrivit dispozitiilor primite din partea Guvernului, MApN a asigurat hranirea si echiparea unor forte civile ce au participat la restabilirea linistii si ordinii publice in Capitala". Astfel, 958 de ortaci ar fi primit uniforme militare pe care nu le-au mai restituit, cauzand un prejudiciu de aproximativ un milion de lei. Despre Stanculescu, Petre Roman a declarat de curand ca nu are nici o vina si ca MApN nu i-a echipat pe mineri, aducand in acest sens un argument aberant. Acela ca ortacii au folosit bate si alte obiecte contondente.

George TARATA

 Zona libera de neo-comunsim a Romāniei. Kilometrul 0 al democratiei 
mineriada 13 - 15 iunie 1990
Actiuni, protesteActiuni, proteste


mineriada 13 - 15 iunie 1990

«Vreau sa multumesc pentru spiritul organizat in care v-ati prezentat, in care ati actionat, sa multumesc conducatorilor dumneavoastra, inginerului Cozma si celorlaltor lideri sindicali care au fost in fruntea dumneavoastra, alaturi de noi, care ne-au ajutat in aceste zile. Deci va multumesc tuturor pentru tot ce ati facut in aceste zile.[...]

Stim ca avem in dumneavoastra un sprijin de nadejde, cind va fi nevoie, vom apela! »

(Ion Iliescu, Discursul tinut la Complexul Expozitional, 15 iunie 1990, prin care a multumit minerilor pentru tot ce au facut la Bucuresti in zilele de 14-15 iunie 1990)

mineriada 13 - 15 iunie 1990


mineriada 13 - 15 iunie 1990


mineriada 13 - 15 iunie 1990


mineriada 13 - 15 iunie 1990


Mineriada 13-15 iunie 1990

Mineriada 13 - 15 iunie 1990Raport despre Dosarul_represiunii din iunie 1990 (doc)
Mineriada 13 - 15 iunie 1990Lagarul Magurele 13-19 iunie 1990
Mineriada 13 - 15 iunie 1990Video 13-15 iunie 1990
Mineriada 13 - 15 iunie 1990Mineriada - discurs Ion Iliescu
Mineriada 13 - 15 iunie 1990George Roncea (interviu BBC)
Mineriada 13 - 15 iunie 1990Rechizitoriu Chitac
Mineriada 13 - 15 iunie 1990Jurnalul garnizoanei Bucuresti
Mineriada 13 - 15 iunie 1990Cronologie informala a Dosarului Mineriadei
Mineriada 13 - 15 iunie 1990Istoria Dosarului Mineriadei
Mineriada 13 - 15 iunie 1990Filme
Mineriada 13 - 15 iunie 1990Filme www.avmr.ro