HomeHome
După 22 decembrie '89După 22 decembrie '89
Piaţa Universităţii 1990Piaţa Universităţii 1990
13-15 iunie 199013-15 iunie 1990
VinovaţiiVinovaţii
InstigatoriiInstigatorii
VictimeleVictimele
Forţele de represiuneForţele de represiune
Dosarul "Mineriada"Dosarul "Mineriada"
Mărturii, evocări, analizeMărturii, evocări, analize
Reacţii internaţionaleReacţii internaţionale
FotografiiFotografii

mineriada 13 - 15 iunie 1990


mineriada 13 - 15 iunie 1990


mineriada 13 - 15 iunie 1990


mineriada 13 - 15 iunie 1990


mineriada 13 - 15 iunie 1990


mineriada 13 - 15 iunie 1990


mineriada 13 - 15 iunie 1990


 Zona libera de neo-comunsim a Romāniei. Kilometrul 0 al democratiei 

Ce invata elevii despre mineriade
Evenimentul Zilei Online, 6 Mai 2005


Manualele de istoria romanilor de clasa a XII-a amintesc de fenomenul "Piata Universitatii" si de mineriade in proportii diferite. Unele dintre ele vorbesc mai pe larg, altele expediaza totul intr-un paragraf sau chiar intr-o singura fraza. De departe, manualul Editurii Humanitas pentru clasa a XII-a este cel mai complet, dar si singurul care aminteste de rolul lui Ion Iliescu in fenomenul "Piata Universitatii" si in desfasurarea mineriadelor. Toate cele trei manuale de istoria romanilor aprobate de Ministerul Educatiei pentru clasa a VIII-a trateaza evenimentul succint, in numai citeva rinduri.

Manualul Editurii Humanitas (clasa a XII-a)? prezinta fenomenul "Piata Universitatii" (desfasurat in Bucuresti in intervalul aprilie-septembrie 1990) drept "cel mai elocvent exemplu al pozitiilor ireconciliabile" pe care se situau puterea, pe de o parte, si opozitia politica si societatea civila, pe de alta parte. "Intoleranta puterii a determinat societatea civila si opozitia politica sa adopte un tip de mentalitate care excludea dialogul si compromisul, adincind sciziunile deja existente", precizeaza autorii. Manualul prezinta o poza din timpul manifestatiilor din Piata Universitatii in care se vede o pancarta pe care scrie: "Zona libera de neocomunism". Se mentioneaza ca incercarile de dialog dintre manifestanti si autoritati au esuat si, drept urmare, unii dintre demonstranti au ales ca forma de protest greva foamei. "Zi de zi, tot mai multa lume venea aici, unde se tineau discursuri de la balconul Universitatii, se cinta, se scanda, se aprindeau luminari. Printre manifestanti se gaseau si personalitati ale vietii culturale si politice: Lucian Pintilie, Victor Rebengiuc, Vali Sterian, Ana Blandiana, Marian Munteanu, Ticu Dumitrescu".

Iliescu si sucul propriu

Manualul prezinta revendicarile cuprinse in comunicatul dat publicitatii de catre manifestanti, dar si punctul de vedere al puterii, exprimat de Ion Iliescu, care a dezaprobat protestul din Piata Universitatii, considerindu-l o manifestare a "golanilor". Pozitia lui Ion Iliescu este exemplificata cu un citat dintr-o conferinta de presa sustinuta de fostul presedinte pe 7 aprilie 1990: "In Piata Universitatii se afla citeva sute, pina la citeva mii de indivizi, cam aceiasi, care fac cu rindul. E si un sistem de alimentare... si de adapare. Cineva ii finanteaza, ii alimenteaza, ii adapa, ii intretine si vrea sa-i foloseasca ca element de perturbare a ordinii si linistii publice (...). N-au decit sa stea, sa fiarba in sucul propriu cit ii va duce rabdarea". Manualul aminteste de evenimentele din 13 iunie, cind manifestantii au incendiat sediul Ministerului de Interne si al politiei si au provocat distrugeri la Televiziune. Toate acestea dupa ce trupele MI "au operat 240 de arestari, evacuind cu forta Piata Universitatii". Este prezentat apoi apelul presedintelui Iliescu catre populatie de a acorda sprijin pentru stoparea actiunilor contestatarilor, autorii mentionind ca "acest lucru a demonstrat ineficienta institutiilor statului de drept". Este prezentata pe larg, cu ilustratii, si mineriada care a inceput in ziua urmatoare. Se mentioneaza ca "minerii au devastat sedii de partide si redactii de ziare si au pornit o adevarata vinatoare impotriva studentilor, intelectualilor in general, impotriva tuturor celor banuiti ca ar avea vreo legatura cu Piata Universitatii". Se precizeaza ca nesolutionarea cererilor minerilor din Valea Jiului si venirea acestora in forta la Bucuresti au provocat demisia guvernului Roman si numirea unui nou prim-ministru: Theodor Stolojan. In legatura cu mineriadele, manualul prezinta liceenilor si o marturie a lui Marin Ghinea, adjunctul sefului de statie de cale ferata din Craiova: "A fost o adevarata teroare, securi, topoare, bite, un vandalism cum n-am vazut in viata mea. Au intrat peste femeile de la casele de bilete, au spart geamurile si tot ce au intilnit in cale. Era imposibil sa vorbesti cu ei pentru ca multi erau beti. Nu stiu a cui mina este, pentru ca nu cred ca niste oameni obisnuiti pot face din mintea lor asa ceva. Traim sub teroare, mai rau ca pe vremea lui Ceausescu".
Manualul care, de departe, prezinta cel mai complet evenimentele din 1990 mentioneaza si faptul ca "Piata Universitatii a devenit pentru societatea civila un loc al memoriei si al protestului. "Acest loc a fost declarat in mod simbolic "zona libera de neocomunism" si "kilometrul 0 al democratiei romanesti"", precizeaza autorii.

Atmosfera tensionata

Manualul Editurii Petrion (clasa a XII-a) trateaza problema in mai putine rinduri. "Campania pentru alegerile prezidentiale si parlamentare din mai 1990 s-a desfasurat intr-o atmosfera tensionata. (...) Alegerea lui Ion Iliescu in fruntea FSN a generat serioase dispute politice, partidele "istorice" manifestind o pozitie extrem de negativa, ele cunoscind din propria lor experienta ca cine detine puterea cistiga alegerile.
In aprilie 1990, dupa o intrunire electorala a PNT-CD, un grup de participanti a ocupat Piata Universitatii, care a fost declarata "zona libera de neocomunism".
Alegerile s-au incheiat cu victoria FSN, care a obtinut 66a din voturi, si a candidatului sau la presedintie, Ion Iliescu (85a din voturi). In zilele de 13-15 iunie s-au inregistrat evenimente violente ca urmare a atacarii unor institutii publice (Televiziune, Ministerul de Interne) de catre grupuri de manifestanti si a ripostei violente a minerilor veniti din Valea Jiului, in apararea puterii; ei au devastat sediile PNT-CD si PNL, precum si ale unor ziare si au molestat numerosi cetateni".

Zile de groaza

Manualul Editurii All (clasa a XII-a) realizeaza un calendar al evenimentelor: "29 ianuarie 1990 - prima mineriada, la care participa 5.000 de mineri, al caror scop declarat a fost apararea pozitiilor FSN in viata politica; 18 februarie 1990 - in Piata Victoriei se desfasoara o manifestatie antiguvernamentala si antiprezidentiala, iar grupari de persoane inarmate cu arme albe patrund in sediul guvernului;" 19 februarie 1990 -" a doua mineriada; 22 aprilie 1990 - in Piata Universitatii incepe o demonstratie-maraton impotriva comunismului, care va intrerupe circulatia in zona; 20 mai 1990 - au loc alegeri generale si prezidentiale, cistigate de FSN si Ion Iliescu; 13 iunie 1990 - fortele de ordine intervin impotriva manifestarilor din Piata Universitatii. Grupuri de manifestanti ataca sediul Politiei Capitalei, al Ministerului de Interne si al" Televiziunii Romane; 14-15 iunie 1990 - are loc a treia mineriada. Bucurestiul traieste zile de groaza: sint devastate sediile Universitatii, al Institutului de Arhitectura, sedii de partide, redactii de ziare; 20 iunie 1990 - Petre Roman este desemnat prim-ministru al Romaniei; 23-27 septembrie - are loc a patra mineriada, care se incheie cu demiterea prin forta a guvernului Roman".

Fenomenul "Piata Universitatii"

Manualul Editurii Sigma pentru clasa a XII-a rezuma totul la o simpla fotografie cu manifestantii din Piata Universitatii, alaturi de care se afla explicatia: "Demonstratiile studentilor, intelectualilor si ale celorlalti reprezentanti ai societatii civile, desfasurate in primavara anului 1990, in Piata Universitatii din Bucuresti".
Toate cele trei manuale de clasa a VIII-a vorbesc succint despre fenomenul "Piata Universitatii" si despre mineriade, dar toate prezinta ilustratii.
Manualul Editurii Sigma aminteste ca "democratia romaneasca a fost profund afectata de expeditiile minerilor asupra Bucurestilor din anii 1990, 1991, 1999". Autorii precizeaza ca "minerii au fost impinsi de problemele lor sociale, dar si de instigarile partidelor politice extremiste" si ca mineriadele "au zguduit scena politica romaneasca".
Potrivit manualului de la Sigma, mineriadele au afectat si imaginea tarii pe plan extern.
Manualul Editurii Teora pentru clasa a VIII-a aminteste intr-o fraza despre "manifestatiile anticomuniste (fenomenul "Piata Universitatii")".
Manualul Editurii Humanitas pentru clasa a VIII-a aloca numai citeva rinduri manifestatiilor anticomuniste si fenomenului "Piata Universitatii", in care precizeaza ca "mineriadele au afectat statul de drept si tentativele de inchegare a societatii civile".

Ana-Maria Vieru

 Zona libera de neo-comunsim a Romāniei. Kilometrul 0 al democratiei 
mineriada 13 - 15 iunie 1990
Actiuni, protesteActiuni, proteste


mineriada 13 - 15 iunie 1990

«Vreau sa multumesc pentru spiritul organizat in care v-ati prezentat, in care ati actionat, sa multumesc conducatorilor dumneavoastra, inginerului Cozma si celorlaltor lideri sindicali care au fost in fruntea dumneavoastra, alaturi de noi, care ne-au ajutat in aceste zile. Deci va multumesc tuturor pentru tot ce ati facut in aceste zile.[...]

Stim ca avem in dumneavoastra un sprijin de nadejde, cind va fi nevoie, vom apela! »

(Ion Iliescu, Discursul tinut la Complexul Expozitional, 15 iunie 1990, prin care a multumit minerilor pentru tot ce au facut la Bucuresti in zilele de 14-15 iunie 1990)

mineriada 13 - 15 iunie 1990


mineriada 13 - 15 iunie 1990


mineriada 13 - 15 iunie 1990


mineriada 13 - 15 iunie 1990


Mineriada 13-15 iunie 1990

Mineriada 13 - 15 iunie 1990Raport despre Dosarul_represiunii din iunie 1990 (doc)
Mineriada 13 - 15 iunie 1990Lagarul Magurele 13-19 iunie 1990
Mineriada 13 - 15 iunie 1990Video 13-15 iunie 1990
Mineriada 13 - 15 iunie 1990Mineriada - discurs Ion Iliescu
Mineriada 13 - 15 iunie 1990George Roncea (interviu BBC)
Mineriada 13 - 15 iunie 1990Rechizitoriu Chitac
Mineriada 13 - 15 iunie 1990Jurnalul garnizoanei Bucuresti
Mineriada 13 - 15 iunie 1990Cronologie informala a Dosarului Mineriadei
Mineriada 13 - 15 iunie 1990Istoria Dosarului Mineriadei
Mineriada 13 - 15 iunie 1990Filme
Mineriada 13 - 15 iunie 1990Filme www.avmr.ro